:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. szeptember 15. 14:25

Japánban a legjobbak a szélessávú kapcsolatok, de a hazai szolgáltatók is jó munkát végeznek

Japánban a legjobb minőségűek a szélessávú internetkapcsolatok, ezek sebessége és alacsony késleltetése már ma lehetővé teszi, hogy a felhasználók 3-5 évvel a világ előtt járva olyan új alkalmazásokat használhassanak, amelyekről a legtöbb helyen ma még álmodni sem merünk.

[HWSW] Japánban a legjobb minőségűek a szélessávú internetkapcsolatok, ezek sebessége és alacsony késleltetése már ma lehetővé teszi, hogy a felhasználók 3-5 évvel a világ előtt járva olyan új alkalmazásokat használhassanak, amelyekről a legtöbb helyen ma még álmodni sem merünk.

Az Oxford Egyetem és az Ovideói Egyetem a Cisco Systems támogatásával nagyszabású felmérést készített a szélessávú kapcsolatok minőségéről. A kutatás során a népszerű Speedtest.net oldal 42 országból származó mintegy 8 millió mérési eredményét használták fel arra, hogy megállapítsák, melyik országokban a legjobbak az internetkapcsolatok. A fel- és letöltési sebességek, valamint a késleltetés, a csomagvesztés és egyéb paraméterek alapján úgy határozák meg a szélessávú kapcsolatok minőségét, hogy figyelembe vették a jelenleg használt (pl. e-mail, web, letöltés, médiastreaming, távmunka), illetve a jövőben várható webalkalmazások (pl. nagyfelbontású IPTV) hálózat igényeit.

A kutatók szerint a jövőbeni felhasználásnál nagyobb szerepe lesz a feltöltési sebességeknek és a hálózat késleltetésének, ezek ugyanis kulcsfontosságú paraméterek olyan alkalmazások esetén, mint amilyenek a hang- és videohívások, vagy a nagyfelbontású videók internetes sugárzása, vagy akár megosztása.

Az eredmények talán nem meglepők: Japán 76 pontjával toronymagasan veri a mezőnyt, a második helyen Svédország, a harmadikon pedig Hollandia végzett. Japánban egyébként az átlagos szélessávú kapcsolat letöltési sebessége 16 megabit, a feltöltési sebesség pedig 6 megabites. Magyarország pontszáma éppen meghaladja a mai webalkalmazások futtatásához szükséges 32 pontos minimumot, de a magyar szolgáltatók még így jó munkát végeznek, a listában hazánk olyan országokat is megelőz, mint az Egyesült Királyság vagy Kanada. Szomszédaink közül Szlovénia, Románia előz meg minket.

"Az átlagos letöltési sebesség elég lehet levelezéshez, böngészéshez, videoletöltéshez vagy streameléshez, de egyre több interaktív alkalmazást látunk, egyre több a felhasználói tartalom és a nagyfelbontású videoszolgáltatás" -- mondta Alastair Nicholson, a tanulmány egyik szerzője. A felmérés és a Világbank Tudásgazdaság Indexe szerint kimutatható összefüggés van a szélessávú kapcsolatok és a tudásalapú gazdaság terén elért eredmények között, ezért az országok számára stratégiai fontosságúak a broadband-fejlesztések.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.