:

Szerző: Bányai György

2008. július 2. 11:53

Hivatalosan is bemutatkozott a Nikon teljes méretű képérzékelővel szerelt D700 tükrös váza

Pár napja szivárogtak ki a vadonatúj, teljes képérzékelős Nikon D700 szóróanyagainak lapjai, bármennyire is szerette volna a vázat a gyártó titokban tartani, nyomdai munkálatok közepette megdőlt az igyekezet. A D700 tegnap hivatalosan is bemutakozott, a váz a D300-hoz közeli méretben kínálja a D3 csúcsmodellétől csak kismértékben elmaradó funkcionalitást.

[HWSW] Pár napja szivárogtak ki a vadonatúj, teljes képérzékelős Nikon D700 szóróanyagainak lapjai, bármennyire is szerette volna a vázat a gyártó titokban tartani, nyomdai munkálatok közepette megdőlt az igyekezet. A D700 tegnap hivatalosan is bemutakozott, a váz a D300-hoz közeli méretben kínálja a D3 csúcsmodellétől csak kismértékben elmaradó funkcionalitást.

A D700 a külső méreteit tekintve szinte megegyezik a jelenleg kapható, tavaly augusztusban bejelentett D300-zal, de az abban látottnál nagyobb, a képérzékelő fizikai méretéhez közelebb álló keresővel rendelkezik. A belvilág a D300 helyett azonban inkább a zászlóshajóhoz, a D3-hoz áll közelebb és ahogy abban, úgy a D700-ban is teljes kisfilmes képkocka méretű, 36x23,9 milliméteres képérzékelő lapul, ezért a vázra szerelt optikák esetében a jelzett gyújtótávolságot szorzószám alkalmazása nélkül is megkapjuk.

A 12,1 megapixeles képérzékelő mellett a D3-rokonság több ponton is tettenérhető, ezek alól azonban kivétel a D700 beépített villanója, a kisebb és egyben könnyebb váza, a második információs kijelző és a második Compact Flash kártyahely hiánya. A D700 a D3-tól eltérően szenzorportalanítóval is rendelkezik. A D3 rokonság a 0,12 másodperces bekapcsolási időben és a 40 milliszekundumos kioldási késedelemben is megmutatkozik, e két szám mindkét gép esetében azonos.

Nikon D700

A D700 zárszerekezete a gyári tesztek alapján legalább 150 ezer expozíciót viselhet el, ez a D3 értékének fele. A cseppállóságig tömített magnéziumötvözet burkolat a Nikon EXPEED képfeldolgozó áramkörét rejti, az érzékenység ISO 200 és ISO 6400 között állítható, a sorozatfelvételi üzemmód pedig öt kép másodpercenkénti sebességgel történhet amelyet a plusz akkumulátort tartalmazó portrémarkolat használatakor akár nyolc képre is gyorsíthatunk. A záridó 30 másodperctől egészen 1/8000 másodpercig állítható. A D700 Compact Flash kártyára menti az elkészült képeket, amelyek JPEG, RAW, vagy TIFF formátumúak is lehetnek.

A hátoldalon egy három hüvelykes, 922 ezer képpontos kijelzőt találunk, amelyen a D300 menüjének kissé átszabott változata köszön vissza. A kijelző nem csak az elkészült fotók visszajátszására szolgál, hanem az élőkép üzemmód során is használható. Az új autofókusz-rendszer 51 fókuszponttal dolgozik. A beépített vaku vezeték nélkül irányíthat külső egységeket, kulcsszáma pedig ISO 200-as érték mellett 17. A beépített tájolás-érzékelő a kijelzőn megjelenő virtuális horizonton is jelezheti, ha ferdén tartjuk a gépet.

A Nikon F-mount optikákat fogadó, HDMI kimenettel is rendelkező, 147x123x77 milliméteres, 995 grammos váz a boltokba júliusban érkezik, 2599 eurós ajánlott fogyasztói áron kínálhat alternatívát az eddig egygépes kategóriában, melyet a szintén teljes méretű képérzékelővel szerelt Canon EOD 5D alkotott.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.