Szerző: Bányai György

2008. július 22. 16:11

Bemutatkozott a Panasonic szélesvásznú fényképező-sorozatának kivételes újdonsága

A Panasonic frissített szélesvásznú, 16:9-es képérzékelővel szerelt fényképezőgép-sorozatán. Az LX3 nemhogy a kompakt átlagon, de még a sorozat korábbi modelljein is jócskán túlmutat.

[HWSW] A Panasonic frissített szélesvásznú, 16:9-es képérzékelővel szerelt fényképezőgép-sorozatán. Az LX3 nemhogy a kompakt átlagon, de még a sorozat korábbi modelljein is jócskán túlmutat.

A Panasonic új fényképezője, az LX3 az optika és a képérzékelő oldaláról is felülkerekedik az átlagon, előző kivételes fényerejével és extraszéles látószögével szerezhet rajongókat, utóbbi pedig a kompaktgépben alkalmazott megoldásokhoz képest szokatlanul nagy méretével, amely a zajmentes képek egyik záloga. A 2,5-szeres optikai közelítésre alkalmas, lencsetag mozgatásán alapuló rázkódásvédelemmel is kiegészített LEICA DC VARIO-SUMMICRON optika 24 milliméteres látószögről indítja a közelítést, ráadásul F/2.0 fényerőről. A másik végállapot a 60 milliméteres maximum, mely esetben sem kisebb a fényerő értéke, mint F/2.8, amelyet sok kompakt még a legtágabb látószög esetében sem képes nyújtani.

Panasonic DMC-LX3

A kivételes fényerőértékek félrevezethetők lehetnek, mert az nyilván tovább csökkenne, ha a zoom tovább tartana, de az biztos, hogy a gép álal kínált két és félszeres zoomtartomány alatt az átlagosnál rövidebb zársebesség is kiválasztható. Az LX3 a 2006 júliusában bejelentett DMC-LX2 utóda, és éppúgy mint a sorozat két korábbi modellje 16:9 képarányú CCD képérzékelőt alkalmaz, amely a jelen esetben még fizikai méretében is elüt a mai átlagtól. Az 1/1,63 hüvelykes lapkán 11,3 millió képpont foglal helyet, amelyekből 10.1 millió képpont vesz aktívan részt a képalkotásban. Ezek a képpontok a nagy CCD-méret miatt 45 százalékkal nagyobbak, mint az átlagos 10 megapixeles fényképezők kisebb szenzorain találhatók.

A szokatlan, 16:9 képarányon kívül a készülék a szokványos 4:3-as és a tükörreflexesek nagy hányada által kínált 3:2 képarányú fotókat is képes elkészíteni az LX3, utóbbi két esetben azonban változik a maximális képméret, mert ekkor a képérzékelő jobb és bal széle kerül ki az aktív területből, és vesztünk a látószögből is. E fenti két okból adódik, hogy leginkább az érzékelővel megegyező képarányt kiválasztva pezseg az LX3 igazán. Ha a használó nem tudja eldönteni, hogy melyik képarány passzol a témához leginkább, ezt utólag is megteheti, a fényképező elkészítheti a mindhámat tartalmazó sorozatot.

Panasonic DMC-LX3

Az LX3 a Panasonic aktuális Venus IV képfeldolgozó processzorát kapta, amely gyorsabb elődjénél és magasabb ISO érzékenység mellett is színhűbb képeket eredményez a elődökhöz képest, mert a korábbi áramkörök magasabb érzékenységi beállítások mellett színtelenebb képeket számoltak a zajszűrés során. A gépház hátoldala egy 3 hüvelykes, szélesvásznú kijelzőt tartalmaz, ezen 460 ezer képponton jelenik meg a kép. Ez a kijelző az egyedüli lehetőség a képek komponálásához is, mert átnézeti keresőt hiába keresünk a gépen, annak nem találtak helyet a tervezők. Az LX3 lítiumion akkumulátora a CIPA mérés alapján 380 kép elkészültéig tarthat ki.

Panasonic DMC-LX3

A 265 grammos, 109x60x27 milliméteres, SD/SDHC kártyákat fogadó fényképezőgép leginkább az ötletdús fotósoknak ajánlható, akik előnyt kovácsolhatnak az extraszéles látószögből és a szokatlan képarányból, átlagostól eltérő fotóikon. A géphez számos kiegészítő vásárolható, ezek között egy, a vakupapucsba illő átnézeti (fix 24 milliméteres látószöget adó) keresőt és széleslátószögű előtétlencsét is találhatunk. Az LX3 csak augusztusban kerülhet a boltokba, és megkérik majd az árát, 500 euróért vehető majd birtokba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról