Szerző: Koi Tamás

2008. július 25. 15:56

Év végén élesben is indul a digitális földfelszíni rádió és tévéadás

Most már szinte biztos, hogy idén év végére elindulhat Magyarországon a digitális földfelszíni műsorszórás, miután az illetékes országgyűlési bizottság a mai napon jóváhagyta a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) döntését, mely szerint a digitális átállás során az országos földfelszíni televíziós és a rádiós műsorszóró-hálózatok üzemeltetésére kiírt pályázatok közül mindkettőt egy cég, az Antenna Hungária Zrt. nyerte meg.

[HWSW] Most már szinte biztos, hogy idén év végére elindulhat Magyarországon a digitális földfelszíni műsorszórás, miután az illetékes országgyűlési bizottság a mai napon jóváhagyta a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) döntését, mely szerint a digitális átállás során az országos földfelszíni televíziós és a rádiós műsorszóró-hálózatok üzemeltetésére kiírt pályázatok közül mindkettőt egy cég, az Antenna Hungária Zrt. nyerte meg.

A döntés értelmében az Antenna Hungáriának adatik meg tehát a lehetőség mind a televíziós mind a rádiós multiplexek üzemeltetése -- a cég szoros versenyben nyert a tévés pályázaton induló Digital Broadcasting Kft.-vel, illetve a rádiós pályázaton próbálkozó Magyar Rádió Zrt.-vel szemben. A pályázat nyertese egyebek mellett kötelezettséget vállalt arra, hogy az ország területének több mint felén legalább 5 televízió és az ország területének közel harmadán 12-18 rádió adását teszi elérhetővé ingyenesen digitális földfelszíni műsorszórással.

Ingyenes országos csatornákat szeretnének

Az ingyenes tévéadások közt kezdetben biztosan szerepelni fog a három közszolgálati csatorna mellett a Viasat3 és a Humor1 adása, ezen kívül tervbe van véve az ATV és a HírTV sugárzása is, utóbbi kettőnél azonban egyelőre még nem dőlt el, hogy ingyenesen, vagy előfizetési díj fejében lehet őket nézni -- mondta el a hatóság mai sajtótájékoztatóján Rozgonyi Krisztina, az NHH tanácsának alelnöke. A digitálisan továbbított rádióadók közt a Magyar Rádió adásai és bizonyos egyházi adók mellett szerepelni fog az Inforádió, a Klubrádió és a Lánchíd rádió is.

Rozgonyi Krisztina
Rozgonyi Krisztina, az NHH tanácsának alelnöke

A nyertes pályázó vállalása szerint a digitális földfelszíni televíziózás Magyarország területének 59 százalékán, a mobiltelevíziózás pedig az ország területének 16 százalékán (Budapesten) indul el, még az idei évben. Az Antenna Hungária összesen 5 multiplex üzemeltetési jogosultságát nyerte el a pályázaton -- ezek közül az „A” és a „C”, valamint a mobiltelevíziózásra szolgáló „B” multiplexen még az idei évben elkezdi a műsorszórást, a „D” és „E” multiplexeken pedig a jelenlegi analóg földfelszíni sugárzás 2011-es leállítása után, várhatóan 2012-ben indíthatja majd be a szolgáltatást.

Ludányi Edgár, az NHH Közgazdasági Ágazatának vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a pályázat értékelésénél két fő értékelési szempontot vettek hangsúlyozottan figyelembe, egyrészt a platform bevezetésének lebonyolítását és az egyéb értéknövelő szolgáltatások vállalását vizsgálták: az Antenna Hungária a közszolgáltatói díj tekintetében (ez a közszolgálati tévék által a műsorszóró részére fizetett összeg) mind a rádiós mind a televíziós pályázat esetében kedvezőbb konstrukciót kínált vetélytársainál.

Interaktív platform 2012-től

Ludányi lapunk kérdésére elmondta, hogy az Antenna Hungária a teljes átállást követően egy olyan interaktív platform bevezetését is vállalta, mely internetkapcsolat és a kompatibilis beltéri egység (set top box) megléte esetén a DVB-MHP (Multimedia Home Platform) szabványt kihasználva felhasználói visszacsatolásra is alkalmas lesz -- Ludányi az interaktív funkciók közt egyebek mellett a szavazásokat és a vásárlási lehetőséget említette. Az említett beltéri egységnek egyébként MPEG4 dekóderrel kell rendelkeznie -- egy ilyen eszközhöz ma legolcsóbban öt-tízezer forint körül lehet hozzájutni, a szabadpiac azonban vélhetően hamar letöri az árakat, hiszen sem a hatóság, sem az Antenna Hungária nem határoz meg konkrét modelleket, igaz, utóbbi kedvezményes havi bérleti díjért (maximum 600 forint/hó) kínál majd előfizetői végberendezéseket.

Az idén induló átállási folyamat három év múlva érhet véget teljesen: az Európai Unió tagországaiban a televíziós földfelszíni analóg műsorszórást legkésőbb 2011. december 31-én a digitálisnak kell felváltania. A rádiózás területén Magyarországon a digitális átállás tervezett időpontja 2014 vége, amennyiben addigra a hálózat lefedettsége eléri az előírt szintet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról