Szerző: Koi Tamás

2009. március 31. 11:00

Rosszul járt a TomTom, amiért ujjat húzott a Microsofttal

A felek megegyezésével lezárult a Microsoft és a TomTom több mint egy éve húzódó szabadalmi vitája, mely februárban ahhoz vezetett, hogy a redmondi szoftvercég beperelte a navigációs eszközöket gyártó holland vállalatot.

[HWSW] A felek megegyezésével lezárult a Microsoft és a TomTom több mint egy éve húzódó szabadalmi vitája, mely februárban ahhoz vezetett, hogy a redmondi szoftvercég beperelte a navigációs eszközöket gyártó holland vállalatot.

A február végén beadott kereset szerint a TomTom összesen nyolc, a Microsoft tulajdonában álló szabadalmat használ jogosulatlanul navigációs készülékeiben -- ezek egy része magát az autós navigációs rendszert, néhány pedig az eszközök által használt fájlrendszert érinti. Az ügy pikantériája, hogy a szabadalmi vita azokra a navigációs berendezésekre is kiterjed, melyek Linux-alapú operációs rendszerrel működnek.


TomTom PNA: fizetnek a Microsoft-szabadalmakért

A TomTom két héttel ezelőtt válaszul viszontkeresetet nyújtott be a Microsoft ellen, amiért a szoftvercég állításuk szerint jogtalanul használ négy szabadalmat saját, Streets and Trips nevű alkalmazásában. A holland cég azonban a rövid bírósági egyeztetési időszak után teljes visszavonulót fújt, így a felek egy a Microsoft számára egyértelműen előnyös peren kívüli egyezséggel zárták a vitát.

A megállapodás értelmében a TomTomnak fizetnie kell a Microsoft szabadalmainak használati jogáért, emellett köteles ingyen a Microsoft rendelkezésére bocsátani azt a négy szabadalmat, melyet eredetileg elvitatott a cégtől. Az öt évre szóló, az Egyesült Államok területére érvényes keresztlicenc-megállapodás anyagi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra.

A TomTom mindezek mellett kötelezettséget vállalt arra, hogy termékeiből eltávolítja azokat a funkciókat, melyek a Microsoft szabadalmának számító FAT32 fájlrendszerhez köthetők.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

6

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.