:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. március 9. 14:15

Minden eddiginél nagyobb az érdeklődés a BME Nemzetközi 24 órás Programozóverseny iránt

Rekordszámú, 320 csapat nevezett a IX. BME Nemzetközi 24 órás Programozóversenyre . Az európai országokon kívül olyan helyekről is regisztráltak, mint Dél-afrikai Köztársaság, Venezuela, Kanada, Ausztrália, Japán, Szingapúr, Egyiptom. Összesen 56 országból neveztek csapatok.

[HWSW] Rekordszámú, 320 csapat nevezett a IX. BME Nemzetközi 24 órás Programozóversenyre. Az európai országokon kívül olyan helyekről is regisztráltak, mint Dél-afrikai Köztársaság, Venezuela, Kanada, Ausztrália, Japán, Szingapúr, Egyiptom. Összesen 56 országból neveztek csapatok.

Amint az ismert, a versenyt egy internetes előválogató előzi meg, ahonnan a legjobb eredményt elérő csapatok vívják ki a döntőbejutást. Az előválogatót február 28-án tartották, a csapatok reggel 10-kor kezdhették el a feladatok megoldását, amelyre pontosan 5 órájuk volt. A feladatsor kilenc, egymástól független problémát tartalmazott. A feladatírók az eddigi hagyományokkal ellentétben idén egy qubit áramkörökkel kapcsolatos fizikai és egy kémiai reakciókat leíró feladatot is beletettek.

A problémák elsősorban a versenyzők algoritmuselméleti ismereteit tették próbára, de emellett fontos szerepet kapott a gyors és precíz kódírási képesség is, hiszen a feladatokra beadott megoldások az idő elteltével egyre kevesebb pontot értek. A megoldásokat egy külön az előválogatóra készített, több szerveren futó rendszer pontozta, amely azonnal visszajelzést küldött a csapatoknak. Most sem volt megkötés a versenyzők által használt fejlesztőeszközökre, könyvekre, operációs rendszerre vonatkozóan.

Az előválogatón legjobban teljesítő német UlmReds csapat feladatok közel felét oldotta meg. Az előválogatón legjobban teljesítő 27 csapat vehet részt a május eleji 24 órás versenyen, ahol a tavalyi dobogósokkal egészól ki a mezőny 30 csapatosra. Az idei előválogatón legjobban szereplő csapat a Monkey Island volt, amely a nyolcadik helyet szerezte meg, de a májusi döntőbe összesen kilenc magyar csapat jutott.

Akárcsak a selejtező fordulóban, a május 1-3. között rendezendő helyszíni versenyen is a saját számítógépeiken dolgoznak a résztvevők, a szervezők a helyszínen csak elektromos áramot és a verseny idejére létrehozott helyi hálózathoz való csatlakozást biztosítják. Nem újdonság az sem, hogy külső segítséget tilos igénybevenni, ezért a mobiltelefonok és az internet használata is tiltott.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 14:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.