Szerző: Koi Tamás

2009. március 2. 14:27

Trösztellenes vizsgálatok késleltetik a Panasonic és a Sanyo összeolvadását

[Nikkei/HWSW] Lapértesülések szerint az eredetileg tervezetthez képest több hónapos csúszással zárulhat csak le a Panasonic és a Sanyo összeolvadási folyamata -- az üzlet lezárását azonban ezúttal nem anyagi okok hátráltatják.

[Nikkei/HWSW] Lapértesülések szerint az eredetileg tervezetthez képest több hónapos csúszással zárulhat csak le a Panasonic és a Sanyo összeolvadási folyamata -- az üzlet lezárását azonban ezúttal nem anyagi okok hátráltatják.

Legkorábban április végén, de nem kizárt, hogy csak nyáron kerül a Panasonic (korábban Matsushita Electronics) kezébe a Sanyo -- írja múlt pénteki riportjában a Nikkei Business Daily. A lap úgy tudja, hogy a Panasonic pénteken jelenti be a nagy nyilvánosság (és a részvényesek) előtt az új ütemtervet, egyben ekkor ad hivatalos magyarázatot arra, miért nem fejeződhet be a folyamat az eredeti tervek szerint, a március 31-én záródó üzleti év végéig.

A lapban megjelent írás szerint az összeolvadási folyamat végére -- melynek révén a legnagyobb japán vállalat születhet meg -- nem anyagi megfontolások miatt és nem is a felek vagy a befektetők kérésére kerül pont később. A Panasonic és a Sanyo összeolvadását és annak hatását az akkumulátorpiacra több trösztellenes vizsgálat előzi meg, a hatóságoknak pedig a vártnál hosszabb idő kell az adatgyűjtéshez és kiértékeléshez, mindez nem jelenti ugyanakkor azt, hogy megvétóznák az üzlet létrejöttét.

A két japán óriás által tavaly decemberben kötött megállapodás értelmében a Panasonic összesen mintegy 6,4 milliárd eurót kínál a Sanyo részvényeiért -- a felvásárlást elsősorban az akkumulátor-, üzemanyagcella és napelem-üzletben rejlő lehetőségek és a hatalmas megtakarításokkal kecsegtető költségbeli szinergiák motiválták. A Sanyo eddig is a legnagyobb notebookakkumulátor-gyártó volt, a Panasonic és a Sanyo együttesen pedig az újratölthető akkumulátorok piacának 38 százalékát uralja a Goldman Sachs becslése szerint, miközben előretörnek a napelemek piacán is az olyan agresszív és erőteljes riválisokkal szemben, mint a Sharp vagya Kyocera (a legnagyobb gyártó a német Q-Cells).

A összeolvadási folyamatra a nagyobb befektetők már korábban rábólintottak: a Goldman Sachs és két másik japán befektetési bank 2006-ban adott tőkeinjekciót a likviditási problémákkal küzdő Sanyónak, így a részvények 70 százalékát tartják kézben. Az összeolvadással a világ legnagyobb elektronikai gyártója születhet meg, egyúttal Japán legnagyobb árbevételű vállalata. A két cég lényegében egy családban gyökrezik: a Sanyót 1946-ban hozta létre a Panasonic alapítójának, Matsushita Konosukénak a sógora, Iue Toshio, aki előtte a Matshushitánál dolgozott.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

7

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.