Szerző: Koi Tamás

2009. március 26. 16:05

Kihátrált a FED mögül a Sony

Szinte biztos, hogy nem készülnek el idén az első Field Emission Display-alapú (FED) televíziók, de az is egyre kérdésesebbnek tűnik, hogy az LCD és a katódsugárcsöves megoldások előnyeit ötvöző technológia valaha kereskedelmi forgalomba kerül.

[HWSW] Szinte biztos, hogy nem készülnek el idén az első Field Emission Display-alapú (FED) televíziók, de az is egyre kérdésesebbnek tűnik, hogy az LCD és a katódsugárcsöves megoldások előnyeit ötvöző technológia valaha kereskedelmi forgalomba kerül.

Nem pumpál több pénzt a FED kijelzőtechnológiával kísérletező Field Emission Technolgy-ba a cég 37,8 százalékáért korábban 10 millió dollárt fizetett Sony, a fejlesztés a japán multicég kihátrálásával így rövidesen teljesen leállhat -- adta hírül ma a japán sajtó. A pénzügyi nehézségekkel küzdő Field Emission Technology tavaly még optimistán nyilatkozott arról, hogy sikerült a korábbi gyártási problémákon felülkerekedni, a cég így a tervek szerint idén megkezdhette volna a nagyobb méretű, 26 hüvelykes képátlójú, ipari használatra szánt FED-panelek szállítását.

A Sony tavaly a Pioneerrel folytat tárgyalásokat a Pioneer kagosimai plazmapanel-gyárának megvásárlásáról, ahol a spekulációk szerint a FED-panelek készülhettek volna. A Pioneer tavaly márciusban jelentette be, hogy a négy éve tartó veszteséges időszakot lezárandó leállítja a plazmatévék alapjául szolgáló kijelzőpanelek gyártását, a Sony részvényesei azonban sokallták az összeget a gyárért, nem beszélve az új gyártósorok felszereléséről. A FET szerint a technológia gyártásra kész, a cég azonban további 200-300 millió dolláros tőkeinjekció nélkül nem tudja elindítani a sorozatgyártást. A jelenlegi piaci viszonyok mellett a cég aligha kapja meg a befektetőktől a kért összeget, a FET ezért a technológia eladására kényszerülhet.

A FED technológia alapjául azok a szén nanoszálakból felépülő elektronágyúk szolgálnak, melyek elektronokat lőnek az arra érzékeny, fényt kibocsátó, például foszfort tartalmazó felületre, azaz egy a hagyományos katódsugárcsövekre kísértetiesen hasonlító kijelzőt lehet építeni velük. Ezek a megjelenítők azonban vékonyabbak lehetnek a jelenlegi LCD-paneleknél is, miközben sikeresen egyesítik a két technológia előnyeit: kevesebbet fogyasztanak és vékonyak, ugyanakkor legalább olyan kontrasztos képet adnak, mint egy CRT.

A Canon és a Toshiba nyolc éve, 1999 óta fejleszti az ugyanezen elven működő SED technológiát, az erre épülő kereskedelmi termékek megjelenése pedig már többször is csúszást szenvedett. A legutolsó időpont 2007 júliusa volt, ekkor kellett volna megjelenniük Japánban az első SED-panelre épített televízióknak. A Canon elsősorban a laposkijelzős televíziók jelentős árcsökkenését okolta, a jelek szerint a SED-televíziók nem lennének versenyképesek az egyre olcsóbb LCD-televíziókkal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról