Szerző: Bizó Dániel

2009. március 2. 14:03

Az európai szerverpiacra is keményen lesújtott a válság

A harmadik negyedév válságállónak tűnő számaival szemben az év utolsó három hónapjában a dotkom-lufi kipukkadása óta nem látott mértékben zuhant meg az Európa által dominált, a Közel-Keletet és Afrikát is magába foglaló EMEA szerverpiac -- derül ki az IDC adataiból. Előtérbe kerülnek a gyors megtérülést biztosító projektek, háttérbe szorítva a stratégiai kezdeményezéseket. Fellendülés 2010 előtt nem várható, a virtualizáció terjedése pedig tovább fokozhatja a nyomást a piacon. A magyar piac is leköveti a régió trendjeit, minden téren súlyos visszaesés tapasztalható.

[HWSW] A harmadik negyedév válságállónak tűnő számaival szemben az év utolsó három hónapjában a dotkom-lufi kipukkadása óta nem látott mértékben zuhant meg az Európa által dominált, a Közel-Keletet és Afrikát is magába foglaló EMEA szerverpiac -- derül ki az IDC adataiból. Előtérbe kerülnek a gyors megtérülést biztosító projektek, háttérbe szorítva a stratégiai kezdeményezéseket. Fellendülés 2010 előtt nem várható, a virtualizáció terjedése pedig tovább fokozhatja a nyomást a piacon. A magyar piac is leköveti a régió trendjeit, minden téren súlyos visszaesés tapasztalható.

Senkit nem kímél a válság

Közel ötödével, 19,4 százalékkal esett 2008 negyedik negyedévének szerverpiaca az EMEA országokban, miközben a szállítások 12,4 százalékkal múlták alul az egy évvel korábbit. A nagyjából 650 ezer eladott kiszolgáló értéke 4,4 milliárd dollárt tett ki vagyis egy átlagos szerver 1,6 millió forintba került. Egy ilyen mértékű visszaesés természetesen az egész éves képre rányomta a bélyegét, az EMEA szerverpiac 3,8 százalékkal 17,5 milliárd dollárra csökkent 2008-ban, a leszállított gépek száma pedig mindössze 2,5 százalékkal növekedett.

Közép-Kelet Európát (KKE) éppen ugyanúgy sújtja a válság, mint a nyugati piacokat. Míg Nyugat-Európában 20,5 százalékkal esett a szerverpiac értéke, és 11,7 százalékkal a szállítások, addig a keleti országokban 17,6 százalékkal csökkent a piac, és 18,2 százalékkal kevesebb kiszolgálót értékesítettek. Az IDC adatai alapján ez az első alkalom, hogy a KKE szerverpiac valaha csökkent. Nem kivétel ez alól Magyarország sem, a negyedik negyedévben a teljes piac ötöde tűnt el.

Az IDC szerint a szervervásárlások, különös tekintettel a ciklikus frissítésekre, a PC-beszerzésekhez hasonlóan a kiadáscsökkentés elsődleges célpontjai. Történik mindez annak ellenére, hogy az IT-infrastruktúra fejlesztése iránti igények továbbra is erőteljesen jelen vannak, sőt, a költségek leszorításában a termelékenység és az automatizáció IT-eszközökkel történő fokozása is nagyban segíthet. Előtérbe kerülnek a gyors megtérüléssel kecsegtető úgynevezett taktikai projektek, véli a piackutató.

Zsugorodhat az x86-os bázis, csak az Itanium növekedett

"A kereslet gyengülése várható 2009 egészére, és 2010-ig valószínűleg nem lendül fel" -- mondta egy közleményben Beatriz Valle, az IDC elemzője. "A virtualizáció ráadásul fokozhatja a nyomást [..] kihatással az év második felére esedékes szerverfrissítésekre" -- tette hozzá. Az x86-os bázis az IDC szerint a nagy, technológiailag élenjáró vállalatoknál jelentős csökkenést mutat, ahogyan a többmagos processzorok és virtualizált környezetek terjedésével jobban kihasználják a kapacitásokat. A válság nyertese a blade formátum lehet, mely nagyban segíthet csökkenteni az üzemeltetési költségeket, beleértve a magas fizikai sűrűséggel járó kisebb helyigényt és magasabb energiahatékonyságot.

Az x86-os piac 19,7 százalékkal zuhant vissza, miután a válság a legerősebben az olcsó gépekre csapott le, ezzel az architektúra aránya 50 százalék alá olvadt. A KKE régióban 23,3 százalékkal esett össze az innen származó bevétel, míg a RISC, EPIC és egyéb CISC piac értéke mindössze 9,5 százalékot vesztett. A teljes EMEA piacon azonban a RISC-rendszerek ennél is nagyobb mértékű, közel 30 százalékos esést szenvedtek el. Magyarországon az év végén gyakorlatilag összeomlottak az x86-eladások, 36 százalékkal kevesebb tömegszervert adtak el, mint 2007 utolsó három hónapjában, érték alapján 37 százalékos a visszaesés. A RISC/EPIC UNIX-piac értékre bár mindössze 18 százalékot esett, a darabszám gyakorlatilag megfeleződött.

Az egyetlen architektúra, mely növekedést tudott felmutatni a negyedik negyedévben, az EPIC, vagyis az Intel Itanium volt. Az EMEA piacokon az Itanium-rendszerek száma 27,6 százalékkal 6 ezer darabra növekedett, értékük pedig 7,4 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit. Az Itanium jobban szerepelt a feltörekvő piacokon, a KKE és közel-keleti piacokon a teljes piac 16,5 százalékát tette ki.

Mindez ellentmondani látszik annak a vélekedésnek, hogy az Itanium kizárólag a PA-RISC és Alpha installációs bázisok frissítéseként állja meg a helyét, valamint hogy a terméktervek sorozatos csúszása miatt versenyképtelenné vált volna a platform. Az Itanium lényegében egy 2002-es mikroarchitektúra 2006-ban megjelent implementációját használja a mai napig, a következő generációs az év közepén érkezik csak. Az év egészét vizsgálva az Itanium mellett a CISC, vagyis a mainframe architektúrák tudtak értékbeli növekedést felmutatni, miután egyedül a felsőkategóriás gépek piaca bővült 2 százalékkal, miközben az alsó- és középkategóriák rendre 6,2 és 4 százalékkal olvadtak.

A negyedik negyedévben az operációs rendszerek terén a Windows szenvedte el a legnagyobb csökkenést az EMEA-piacokon (-20,4 százalék), míg a Linux bizonyult a leginkább ellenállónak (-6,4 százalék), miközben a UNIX-ok forgalma is nagyot esett (-17,7 százalék). Az év végén és egészében is a Windows bizonyult a legnagyobb platformnak, 38,1 százalékával hat ponttal előzte meg a UNIX-okat. Tavaly egyedül az IBM z/OS tudott növekedést felmutatni, az eladott mainframe-ek értéke 10,8 százalékkal nőtt 2007-hez képest.

Jól viseli a válságot a HP és a Dell

A gyártók tavalyi versenyét a HP nyerte meg, köszönhetően a ProLiant és Integrity szerverek erőteljes szereplésének. Előbbiekből több mint 4, utóbbiakból több mint 1,6 milliárd dollár árbevétel folyt be 2008 során, A cég szervereladásból származó éves bevétele 6,36 milliárd dollárt tett ki az EMEA régióban, ami stagnálást jelent, így 6,4 pontra tudta növelni előnyét a 6 százalékos csökkenéssel küzdő IBM-mel szemben, mely 5,59 milliárdot generált, és legnagyobb termékének a z/OS mainframe-ek bizonyultak, a bevételek harmadát adták.

A Sun Microsystems forgalma az IBM-mel egy ritmusban 2 milliárd dollár alá olvadt, részesedése 11,2 százalékra csúszott le, annak ellenére, hogy Niagara-szerverei 150 százalékos növekedést mutattak fel, de jól szerepeltek az x86-os Sun Fire-ök is, itthon például 90 százalékkal bővült a forgalmuk. A Dell bizonyult az egyetlen élvonalbeli szállítónak, mely ha halványan is, de növelni tudta forgalmát, így 9,4 százalékra tornázta fel magát. A Dell különösen remekelt a negyedik negyedévben, árbevétele mindössze 5 százalékkal csökkent. Az IDC szerint ez a vállalat agresszív árcsökkentéseinek köszönhető. A tavalyi év leszakadó sereghajtója a megkérdőjelezhető jövőjű Fujitsu Siemens lett, 10 százalékkal olvadt árbevétele, és 6,6 százalékra szorult vissza, miután a cég katasztrofális teljesítménnyel, 34,2 százalékos visszaeséssel zárta az évet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról