:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. március 19. 08:52

A dollár erősödése sem tudta fékezni az Oracle-t, története során először fizet osztalékot

Közzétette a februárban véget ért harmadik pénzügyi negyedévének eredményeit az Oracle. A globális gazdasági körülmények gyengesége ellenére a cég növekedő bevétel mellett némileg csökkenő profitról számolt be, utóbbinak a dollár erősödése az oka. A vállalat története során először fizet osztalékot.

[HWSW] Közzétette a februárban véget ért harmadik pénzügyi negyedévének eredményeit az Oracle. A globális gazdasági körülmények gyengesége ellenére a cég növekedő bevétel mellett némileg csökkenő profitról számolt be, utóbbinak a dollár erősödése az oka. A vállalat története során először fizet osztalékot.

Míg az informatikai ipar nagyágyúi egy-két kivételtől eltekintve jelentősen megszenvedik a recessziót, az Oracle zavartalanul növekedik. A harmadik negyedévben a cég forgalma a tavalyi 5,35 milliárd dollárról 5,45 milliárd dollárra nőtt, a nettó profit azonban 1,34 milliárdról 1,33 milliárdra esett. A cég tájékoztatójából kiderül, hogy az árfolyamhatás kiszűrésével a bevétel 11 százalékkal, a nyereség 14 százalékkal emelkedett. A részvényenkénti eredmény 35 centet tett ki, felülmúlva az elemzők 32 centes várakozását. A cég szerint változatlan árfolyamon a részvényenkénti eredmény 40 cent lett volna.

Az új szoftverlicencek értékesítéséből származó bevétel tavalyhoz képest 6 százalékkal csökkent (alkalmazások: 14%, adatbázis és middleware: 4%), azonban azonos árfolyamon számolva már 3 százalékos emelkedést mutatott ki az Oracle. A szoftverkarbantartásból, vagyis a verziókövetésekből és frissítésekből befolyó bevétel 11 százalékkal emelkedett éves összehasonlításban. Ma már az Oracle forgalmának több mint felét adja a meglevő ügyfelektől rendszeresen befolyó támogatási díj.

Safra Catz, az Oracle elnöke szerint a cég az elmúlt 12 hónap során 8 milliárd dollárnyi szabad készpénzt termelt és minden eddiginél magasabb üzemi eredményhányadot tudott elérni. "Az igazgatótanács úgy döntött, itt az ideje osztalékot fizetni a részvényeseinknek." A negyedéves osztalék törzsrészvényenként 5 cent lesz. Az osztalékfizetés egyértelműen annak a jele, hogy az Oracle magabiztosan tör előre -- az elmúlt hetekben számos nagyvállalat csökkentette a tulajdonosoknak kifizetendő osztalékot vagy függesztette fel átmeneti időre annak kifizetését, ezek közé tartozik többek között az Alcoa, a General Electric, a J.P. Morgan, a Dow Chemical, a Motorola, a Pfizer és a Citigroup.

A jelenlegi negyedévre viszonylag óvatos prognózissal szolgált azonban az Oracle. A vállalat vezetői éves összehasonlításban 10-14 százalékos csökkenésre és részvényenként 42-46 centes nyereségre számítanak -- mindkettő elmarad az elemzői várakozásoktól.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.