:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. március 30. 11:06

Bezárja csehországi tévégyárát a Hitachi

Költségcsökkentés áldozatául esett a Hitachi csehországi lapostévégyára. A japán ipari konglomerátum a recesszió kapcsán visszaeső kereslet és a jen brutális erősödése miatt 7,1 milliárd dolláros veszteséget vár az idén, amelyre átszervezésekkel és mintegy 7000 alkalmazott leépítésével reagál.

[HWSW] Költségcsökkentés áldozatául esett a Hitachi csehországi lapostévégyára. A japán ipari konglomerátum a recesszió kapcsán visszaeső kereslet és a jen brutális erősödése miatt 7,1 milliárd dolláros veszteséget vár az idén, amelyre átszervezésekkel és mintegy 7000 alkalmazott leépítésével reagál.

Kelet-Európa valóságos tévégyártó nagyhatalommá nőtte ki magát az utóbbi években, számos távol-keleti gyártó épített itt üzemeket az európai tévépiac ellátására, Csehország mellett Szlovákia, Magyarország és Lengyelország is kedvelt befektetési célpont volt. A Hitachi 2006 őszén döntött egy csehországi gyár építése mellett, a Prágától 80 kilométerre található üzemre 60 millió eurót költött.

A Hitachi csehországi tévégyárában kevesebb mint 2 éve indult meg a termelés, de az üzemet máris bezárják, az ott dolgozó 800 embert pedig szélnek eresztik -- jelentette be Hiroki Inoue, a vállalat szóvivője. A Hitachi nem vonul ki az európai tévépiacról, a továbbiakban japán és kínai üzemeiből szállítja ide a készülékeket -- közölte Inoue.

A Panasonic mögött a Hitachi a második legnagyobb japán plazmatévé-gyártó. Az utóbbi években ezen készülékek iránti kereslet látványosan esett, ahogy az LCD-k tudásban utolérték a plazmákat, miközben a méretgazdaságosságnak köszönhetően az áruk jóval alacsonyabb volt. A Hitachi becslései szerint a március 31-én véget érő pénzügyi évében negyedével kevesebb plazmatévét ad el mint tavaly. A jelentős plazmagyártók közül egyedül a Panasonic tartja magát, a legendásan jó minőségű Kuro tévéiről ismert Pioneer már korábban bejelentette, kiszáll a plazmapiacról és a pletykák szerint az LG Electronics is hasonló lépésen töri a fejét.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.