:

Szerző: Koi Tamás

2009. március 12. 11:15

A web atyja szerint egyre aggályosabb, ahogy szimatolnak a netezők után

[Times/HWSW] Nem szerencsés, és adatvédelmi szempontból egyre inkább aggályos, hogy a különböző, interneten jelenlévő cégek és a kormányzat mind több információhoz jutnak hozzá az internetezők szokásait és személyét illetően -- állítja Sir Timothy Berners-Lee, a web feltalálója, a World Wide Web Consortium (W3C) elnöke.

[Times/HWSW] Nem szerencsés, és adatvédelmi szempontból egyre inkább aggályos, hogy a különböző, interneten jelenlévő cégek és a kormányzat mind több információhoz jutnak hozzá az internetezők szokásait és személyét illetően -- állítja Sir Timothy Berners-Lee, a web feltalálója, a World Wide Web Consortium (W3C) elnöke.

A szakember egy szerdai kerekasztal-beszélgetésen a webfelhasználók kiszolgáltatottságára figyelmeztetett. "Legtöbben úgy használjuk az internetet, hogy fogalmunk sincs arról, hogy egy harmadik fél pontosan tudja, mire kattintottunk. A böngészési szokásaink rengeteg információt felfednek a magánéletünkről, úgyhogy ez az egész különösen érzékeny információnak számít" -- mondta el Berners-Lee az angol Liberáldemokrata párt által szervezett eseményen.

Anders Jensen
Sir Timothy Berners-Lee
"Az emberek krízishelyzetekben is használják az internetet, például amikor ki akarják deríteni, hogy nemi betegségük vagy éppen rákjuk van, vagy ha a szexuális beállítottságukról akarnak meggyőződni" -- emelte ki a beszélgetés során a web atyja. Berners-Lee szerint ha a netezők tudnák, hogy böngészési szokásaikat több cég is nyomon követi, vagy akár meg is osztja más vállalkozásokkal (például egy hirdetésszervező ügynökséggel), minden bizonnyal más fényben tekintenének az internetre, mint információgyűjtő, segítségnyújtó közegre.

Berners-Lee hozzátette, hogy az internetezőkről bármilyen formában adatokat gyűjtő vállalkozások többnyire határozottan kijelentik, hogy az adatokat, böngészési szokásokat csak belső használatra monitorozzák és tárolják, valójában ezek a cégek folyamatosan hatalmas nyomás alatt állnak, és semmi garancia nincs rá, hogy az érzékeny személyes információk nem kerülnek előbb-utóbb harmadik fél, vagy illetéktelenek kezébe.

A W3C vezetője mellett más szakértők is úgy gondolják, hogy a böngészési szokások figyelése, kiértékelése és felhasználása (elsősorban reklámcélú célzott hirdetéseknél) adatvédelmi szempontból különösen aggályos lehet. A Southamptoni Egyetem egyik professzora, Dame Wendy Hall is arra igyekezett ráirányítani a brit törvényhozás figyelmét, hogy hatásosabb eszközökkel kellene védeni az internetezők magánszféráját: "Több haszna is lehet annak, ha cégek és a kormányzat hozzáfér az adatainkhoz, de ennek komoly veszélyei vannak. Ezek az információk pontosan tükrözik, kik vagyunk, mi érdekel minket és mik a titkaink" -- figyelmeztetett Hall a beszélgetés során.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 21:55

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.