:

Szerző: Koi Tamás

2009. március 13. 14:22

A Vodafone is beleveri a maga szögét a DRM koporsójába

A Vodafone is csatlakozik a DRM-mentes zeneforgalmazók egyre népesebb táborához: az angol mobilszolgáltató a hét közepén jelentette be, hogy zeneáruházainak választéka a nyártól nagyrészt korlátozásmentes zenékből áll majd. A cég ráadásul a korábbi vásárlóknak lehetőséget ad arra, hogy a másolásvédelemmel beszerzett zeneszámok korlátozását ingyenesen, visszamenőleg feloldják.

[HWSW] A Vodafone is csatlakozik a DRM-mentes zeneforgalmazók egyre népesebb táborához: az angol mobilszolgáltató a hét közepén jelentette be, hogy zeneáruházainak választéka a nyártól nagyrészt korlátozásmentes zenékből áll majd. A cég ráadásul a korábbi vásárlóknak lehetőséget ad arra, hogy a másolásvédelemmel beszerzett zeneszámok korlátozását ingyenesen, visszamenőleg feloldják.

Néhány hónapon belül nem csak a vásárlásra használt mobiltelefonokkal, hanem PC-kkel és más zenelejátszó eszközökkel is meg lehet majd hallgatni (feltéve, hogy ezek a vásárló tulajdonában állnak) a Vodafone online áruházából megvásárolt és letöltött zeneszámokat, miután a szolgáltatónak sikerült megegyeznie az EMI, a Sony Music és a Universal kiadókkal a terjesztési modell részleteiről. A nagyok közül egyedül a Warner Music-kal nem sikerült dűlőre jutnia a cégnek, a felek azonban tovább folytatják a tárgyalásokat, így nem kizárt, hogy idővel a Warner előadói is felkerülnek Britney Spears, a Coldplay vagy éppen Lily Allen mellé a listába.

A Vodafone zeneáruháza ettől függetlenül már az új rendszer indulásával is több mint egymillió MP3-formátumú, DRM-mentes zeneszámot tartalmaz majd a cég ígérete szerint. A szolgáltató és a kiadók részéről gáláns ajánlatnak tekinthető, hogy a zeneáruházból korábban letöltött, másolásvédelemmel ellátott WMA-fájlok MP3-változatához (amennyiben elérhető) ingyenesen hozzáférhetnek majd a vásárlók, szemben az Apple gyakorlatával, mely darabonként 30 centért szabadítja meg láncaitól a régebben letöltött zenéket.

Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy a Vodafone az előfizetéses rendszerben üzemelő zeneletöltő szolgáltatásainál (ilyen például a hazánkban is működő Vodafone Unlimited Music Store) továbbra is ragaszkodik a DRM-hez, a cég ugyanis egyfajta kölcsönzőként tekint ezekre a rendszerekre, és csak így tud arról gondoskodni, hogy az ügyfél az előfizetői szerződés felbontása után ne férjen hozzá jogosulatlanul a korábban letöltött zenékhez.

[+] Vodafone Unlimited Music Store: a kihagyott ziccer

A szolgáltató a nyártól kezdődően öt országban, Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és Új-Zélandon kínál DRM-mentes zenéket ügyfeleinek, a listát később a cég ígérete szerint fokozatosan bővítik majd. A BBC News szerint Nagy-Britanniában egy zeneszámot 1 angol fontért cserébe tölthetnek majd le a felhasználók, egy album pedig nagyjából 6 fontba kerül majd, feltéve, hogy a vásárló legalább 15 számot megvásárol.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.