Szerző: Bodnár Ádám

2009. március 2. 12:10

Történetének legnagyobb zakója előtt áll a PC-piac

Történetének legnagyobb összeomlása előtt áll a PC-piac, a Gartner szerint 2008-hoz képest közel 12 százalékkal csökken az értékesített gépek száma idén. A piackutató cég friss prognózisa szerint 2009-ben világszerte 257 millió PC talál gazdára, ez kevesebb mint 2007-ben.

[HWSW] Történetének legnagyobb összeomlása előtt áll a PC-piac, a Gartner szerint 2008-hoz képest közel 12 százalékkal csökken az értékesített gépek száma idén. A piackutató cég friss prognózisa szerint 2009-ben világszerte 257 millió PC talál gazdára, ez kevesebb mint 2007-ben.

A PC-piac eddigi legnagyobb visszaesését 2001-ben, a dotkom-lufi kipukkanását követően szenvedte el, de az eladások akkor is csak 3,2 százalékkal estek vissza annak köszönhetően, hogy a fejlődő piacokon az eladások bővülése ellensúlyozni tudta az érett piacokon tapasztalt 7,9 százalékos visszaesést. 2009 azonban a fejlődő piacokat sem hagyja érintetlenül, itt 10,4 százalékos visszaesést vár a Gartner, a fejlett piacokon pedig 13 százalékos zuhanást jelez előze.

A tavalyi harmadik negyedévben még 15 százalékkal bővültek a PC-eladások, aztán a negyedik negyedévben a piac behúzta a kéziféket, ugyanannyi gép fogyott mint egy évvel korábban. Az IDC szerint tavaly szeptember elejétől december végéig nagyjából 77,3 millió asztali PC, noteszgép illetve netbook fogyott, szemben az egy évvel korábbi 77,6 millióval, míg a Gartner eltérő metodika alapján ugyanerre az időszakra körülbelül 78 millió eladott PC-vel kalkulál, szemben az egy évvel korábbi 77,2 milliós volumennel.

Idén a recesszió elmélyülésével a fejlődő piacokon lassul a penetráció bővülése, az érett piacokon pedig meghosszabbodik a gépek életciklusa, ami különösen érzékenyen érintheti a szállítókat, mivel a fejlett piacokon az eladások 80 százalékát már eddig is a PC-k cseréje adta. A Gartner úgy látja, a desktop PC-k forgalma idén 31,9 százalékkal 101,4 millióra esik vissza, eközben a notebookokból a tavalyinál 9 százalékkal több, 155,6 millió darab fogy. Ez egyértelműen a netbookok számlájára írható, amelyekből 21 millió talál majd gazdára a Gartner szerint, ami közel duplája a tavalyi 11,7 milliós volumennek.

Annak ellenére, hogy az olcsó, korlátozott képességű notebookokat eredetileg a fejlődő országok diákjainak szánták, az elképzelésből létrejövő netbookok továbbra is a fejlett piacokon lesznek népszerűek mint második vagy harmadik PC. Ugyanakkor -- teszi hozzá a Gartner -- az árak csökkenésével ezek a gépek végre elérhetnek "eredeti rendeltetési helyükre", a fejlődő országokba is. 2009-ben az átlagos netbook (9" kijelző, 160 gigabájtos merevlemez, Windows XP) ára 450 dollárról 399 dollárra csökken a Gartner szerint.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról