Szerző: Bizó Dániel

2009. március 3. 11:01

Intel Atomok egyedi tervezését és gyártását fogja végezni a TSMC

A korábbi értesüléseknek megfelelően az Intel és a TSMC tegnap közös konferencián jelentették be, hogy együttműködésre kívánnak lépni az Intel Atom processzor köré épülő, magas integráltságú rendszerchipek tervezésében és gyártásában. A stratégiai szövetség célja, hogy kiterjessze az Intel x86-os jelenlétét a hagyományosan az ARM által dominált területekre, mint a mobiltelefonok, digitális videorekorderek, intelligens online set-top boxok.

[HWSW] A korábbi értesüléseknek megfelelően az Intel és a TSMC tegnap közös konferencián jelentették be, hogy együttműködésre kívánnak lépni az Intel Atom processzor köré épülő, magas integráltságú rendszerchipek tervezésében és gyártásában. A stratégiai szövetség célja, hogy kiterjessze az Intel x86-os jelenlétét a hagyományosan az ARM által dominált területekre, mint a mobiltelefonok, digitális videorekorderek, intelligens online set-top boxok.

Testreszabott Atomok

Az Intel és a TSMC jogilag nem kötelező erejű közös szándéknyilatkozatot tett arra, hogy a jövőben együttműködnek félvezetőgyártás, szellemi tulajdonok és rendszerchipek (system-on-a-chip, SoC) területein. Ez jelen helyzetben annyit tesz, hogy az Intel és a TSMC közös munkával portolni fogja az Atom processzormagokat a TSMC gyártástechnológiáira, beleértve a tervezői könyvtárakat és a tervezési folyamatokat is. Ennek eredményeként a TSMC képes lesz az Atom architektúrát integrálni saját fejlesztéseivel, beleértve a már felhalmozott szellemi tulajdonokat is.

Miközben az Intel továbbra is a processzorok fejlesztésére és a csúcstechnológiájú tömegtermelésre koncentrálhat, egyre potensebb architektúrákat produkálva, addig a TSMC, mint a világ legnagyobb és legsikeresebb szerződéses félvezetőgyártója végzi majd az egyedi ügyféligények alapján a testreszabást, valamint az egyedi chipek termelését. "Úgy hisszük, ez az erőfeszítés [...] lehetővé teszi az ügyfelek számára hogy pontosan az igényeiknek megfelelően szabják át az implementációt" -- mondta el Paul Otellini, az Intel elnök-vezérigazgatója. Az ügyleten mindenki nyer: az Intel nem veszít fókuszt, az ügyfelek pedig jobb kiszolgálásban részesülnek. A TSMC ügyfelei közé tartozik többek közt a Qualcomm, a Broadcomm, valamint az AMD és az NVIDIA is, de chipsetekre kapott már megbízást az Inteltől is.

Bár az Intel Atom jelenleg egyeduralkodó az olcsó netbookok gyorsan bővülő szegmensében, a chipgyártó óriásnak valójában ennél sokkal nagyobb ambíciói vannak az ultraalacsony fogyasztást és ultrakompakt méreteket megcélzó platformmal: a mobilkészülékek és beágyazott rendszerek meghódítása. Ezen a terepen azonban jellemzően erőteljesen adott felhasználási célra optimalizálnak egy-egy designt, a lehető leghatékonyabb felépítés, így előállítási és összeszerelési költség érdekében. Az ilyen egyedi tervezésű, Atom-alapú rendszerchipek a jövőben például olyan kiegészítő funkciókkal gazdagodhatnak, mint a HSPA, WiMAX vagy Wi-Fi vezeték nélküli hálózati adapterek, NAND- és NOR-flash vezérlők, kódspecifikus gyorsítóáramkörök. Az Intel-TSMC együttműködés első gyümölcse azonban nem várható 2010 előtt.

Hárommilliárdos ARM hadsereg

A területet, melyre az Intel most tüzet nyit, az ARM, mint architektúrafejlesztő és licencelő, valamint az ARM-alapú chipeket szállítók uralják, többek közt a Samsung Electronics, a Freescale, a Texas Instruments, a Qualcomm vagy a Broadcom. Miközben az x86 letarolta a PC-piacot, és megkaparintotta a szerverpiac nagyjából felét, addig a beágyazott felhasználási területeken az ARM élvez hegemóniát. Az ARM-chipek volumene egy nagyságrenddel nagyobb az x86-énál, jelenleg évi közel 3 milliárd ARM-processzort szállít le több mint 200 különböző cég, melyek évente több ezer egyedi SoC-designt produkálnak ARM alapokon.

Az Intel elsősorban azokat a szegmenseket veszi célba, melyek egyre közelítenek a hagyományos értelemben vett PC-piachoz, és részben helyettesítőjévé válhatnak. Ez elsősorban az okostelefonokat takarja, melyek szélessávú mobilhálózati kapcsolódással és viszonylag nagyméretű és magas felbontású kijelzővel egyre alkalmasabbak a web böngészésére, levelezésre, videolejátszásra, vagy online közösségi életre, erodálva a PC jelentőségét. Másodsorban a fejlett online set-top boxok és digitális videorekorderek fejthetnek ki a jövőben fokozódó kiszorító hatást, melyek video-on-demand szolgáltatásaikkal és webböngészési képességükkel szükségtelenné teszik a multimédiás célú PC-k jelenlétét.

[+] Notebook piacra dobásán gondolkodik a Nokia

A PC-vel konvergáló területek nem csak fenyegetést jelentenek a chipgyártó óriás számára, hanem egyúttal lehetőséget is, hogy új, hatalmas piacokon találjon növekedési lehetőséget, kihasználva az x86-os processzorok tervezésében megszerzett kompetenciáját, valamint az x86-os szoftverek hatalmas tömegét. A PC-n használt alkalmazások, melyekhez a felhasználók hozzászoktak, rövid időn belül megjelenhetnek a mobilkészülékeken is. A PC-ipar szereplői ekkor hirtelen kompetenssé válnak, beszállítói láncaikat, tapasztalataikat, és PC-piaci jelenlétük súlyát egyaránt érvényesíteni tudják, és termékeiket a lehető legtöbb szállal egymáshoz köthetik. Az Intel első, okostelefonokban történő felhasználásra is alkalmas platformja 2010-ben jelenik meg Moorestown néven, és a nagy mobilgyártók közül az LG Electronics már bejelentette, hogy épít rá mobil internetterminálokat, vagyis webböngésző és multimédiás funkcionalitásra kihegyezett okostelefonokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról