Szerző: Bodnár Ádám

2009. március 16. 15:51

Március végén lehúzza a rolót az egyetlen európai memóriagyártó

Leállítja a termelést gyáraiban a Qimonda, mivel a memóriapiacon továbbra is padlón vannak az árak, így minden egyes eladott chippel csak nő a veszteség. Európa egyetlen memóriagyártójának két hete van arra hogy vevőt találjon, ellenkező esetben áprilisban megkezdik a cég felszámolását.

[HWSW] Leállítja a termelést gyáraiban a Qimonda, mivel a memóriapiacon továbbra is padlón vannak az árak, így minden egyes eladott chippel csak nő a veszteség. Európa egyetlen memóriagyártójának két hete van arra hogy vevőt találjon, ellenkező esetben áprilisban megkezdik a cég felszámolását.

A társaság amerikai gyárában már megszűnt a termelés, de a Qimonda drezdai gyárában is leállnak a gyártósorok és "stand by módba" kerülnek, hogy bármikor újra lehessen őket indítani, ha esetleg megszületik a megegyezés a cég felvásárlásáról. Több érdeklődővel is zajlanak a tárgyalások, azonban kötelező érvényű megállapodást még nem kötöttek -- mondta pénteken a hitelezők gyűlése után Dr. Michael Jaffé felszámolási biztos.

A Qimonda január elején jelentette be, hogy fizetésképtelenné vált. A Wall Street Journal úgy tudja, legalább 300 millió euró hiányzik a túléléshez, a pénzügyi krízist követően elapadó hitelforrásokból azonban gyakorlatilag lehetetlennek látszik ennek biztosítása. A cég most vevőt keres, amely részben vagy egészben átvenné a vállalatot, gyárait és embereit. A Qimonda amerikai leányvállalata által a Delaware-i Csődbírósághoz eljuttatott dokumentumok szerint a vállalat vagyona 1 milliárd dollár, de kötelezettségei is ugyanenyit tesznek ki.

A globális DRAM-piacon továbbra sincs érzékelhető javulás, sőt, az elmúlt három hétben az irányadó 1 gigabites DDR2-chipek ára újra csökkenni kezdett, a február eleji 1,2 dolláros árfolyamról mára 77 centre esett vissza a DRAMeXchange.com memóriatőzsde adatai szerint. Iparági megfigyelők szerint legalább 2 dollárért kellene egy ilyen chipet adni a memóriagyártóknak ahhoz, hogy ne termeljenek veszteséget, azonban a romló gazdasági kilátások, a PC- és szerverpiac mélyrepülése csökkentik a vásárlási hajlandóságot, miközben a gyártók túlkapacitással küzdenek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról