Szerző: Bodnár Ádám

2009. március 4. 12:00

Történetének legnagyobb visszaesése előtt áll az Ethernet switchek piaca

A recesszió a hálózati eszközök piacát sem hagyja érintetlenül, a területre koncentráló DellOro Group előrejelzése szerint az első negyedévben akár 10 százalékkal is csökkenhetnek a Ethernet-kapcsolók eladásai a negyedik negyedévhez képest.

[HWSW] A recesszió a hálózati eszközök piacát sem hagyja érintetlenül, a területre koncentráló Dell'Oro Group előrejelzése szerint az első negyedévben akár 10 százalékkal is csökkenhetnek a Ethernet-kapcsolók eladásai a negyedik negyedévhez képest.

Egy hete az Infonetics Research tette közzé negyedik negyedéves számait, amelyek szerint 2008 utolsó három hónapjában7 százalékkal csökkent az Ethernet switchek forgalma a harmadik negyedévhez képest. A Dell'Oro is a piac egyszámjegyá százalékos csökkenését állapította meg és azt jósolja, az idei első negyedévben 10 százalékot is meghaladó visszaesés várható, ami a történelem eddigi legnagyobb csökkenése lenne és egyben azt jelentené, hogy két negyedév alatt a teljes piacról 1 milliárd dollár tűnne el.

Az első negyedév a piac szezonalitása miatt általában is gyenge -- magyarázta Alan Weckel, a Dell'Oro vezetője. "A vásárlók visszamondják vagy késleltetik a projekteket, a disztribútorok pedig csökkentik a készleteiket. A makrogazdasági körülmények romlása egybeesik a piac szokásosan leggyengébb negyedévével, ami a történelem eddigi legnagyobb visszaesését okozza."

A HWSW érdeklődésére Hirsch Gábor, az RRC biztonsági divíziójának vezére elmondta, Magyarországon egyelőre nem látszanak a hálózati piac visszaesésének nyomai. "A gazdasági helyzet, az árfolyamváltozás, a leépítések miatt nagy a bizonytalanság, sok helyen kivárnak a vevők, ezért jósolni nehéz, de ha csak a múltbeli eredményeket nézzük, azok nem igazolják a pesszimista híreket. Korábban tudtuk, hogy a negyedév végére meglesznek a várt eredmények, most csak reméljük."

Az Ethernet switchek piacán üde színfoltot jelentenek a 10 gigabites eszközök, amelyek forgalma továbbra is lendületesen növekedik mind a bevételeket, mint pedig a leszállított portszámot tekintve. A 10 gigabites eszközök iránti igényt elsősorban a konszolidációs projektek fűtik: a virtualizáció, a feladatok kocentrációja, a blade-ek terjedése, a teljesítménysűrűség növekedése mind olyan tényezők, amelyek elvárják a nagyobb sávszélességű, rugalmasabb hálózati infrastruktúrát. A nagy berendezésgyártók (Cisco, Juniper, Brocade) kínálatában folyamatosan jelennek meg a 10 gigabites kapcsolók.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról