Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Alig nő az informatikai szolgáltatások európai piaca, az outsourcing az üde színfolt

Bodnár Ádám, 2009. március 06. 13:58
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A korábbi 2,6 százalékról 0,6 százalékra csökkentette az informatikai szolgáltatások európai piacának növekedésére vonatkozó előrejelzését az IDC. A recesszió után a piac lassan talál majd magára, 2010-ben is csak 2,2 százalék lesz a növekedés.

hirdetés
[HWSW] A korábbi 2,6 százalékról 0,6 százalékra csökkentette az informatikai szolgáltatások európai piacának növekedésére vonatkozó előrejelzését az IDC. A recesszió után a piac lassan talál majd magára, 2010-ben is csak 2,2 százalék lesz a növekedés.

Az IDC utoljára novemberben frissítette előrejelzését, akko azonban még 0,5 százalékos GDP-növekedés nézett ki Európában, a legújabb prognózis azonban már 2,5 százalékos csökkenésről szól, a recesszió az összes országot érinteni fogja. Az üzleti várakozások rekordmélységben vannak, ezért a szervezetek rendre befagyasztják költségeiket, ami természetesen az informatikai piacon is érezteti a hatását. Ez a bizonytalanság a tanácsadási és rendszerintegrációs tevékenységekre is rányomja a bélyegét, az IDC ezen a területen 1,4 százalékos csökkenésre számít 2009-ben.

A költségek csökkentése érdekében várhatóan sokan mozdulnak el a tevékenységek kihelyezése (outsourcing) irányába, a szektor 4,4 százalkos növekedés elé néz az idén. A szolgáltatóknak azonban meg kell majd küzdenie azzal a kettősséggel, hogy a megrendelők alacsony áron magas színvonalú szolgáltatást várnak el.

"Sok projektet el fognak halasztani, több kisebb részre darabolják őket" -- vélekedik Laura Converso, az IDC szoftverekért és szolgáltatásokért felelős kutatási vezetője, aki szerint a kockázatok csökkentésével, összeolvadásokkal és a költséghatékonyság növelésével kapcsolatos projektek továbbra is zöld utat kapnak majd. Az munkaerő-igényes szolgáltatások kilátásai azonban nem túl biztatóak Converso szerint, ezen a területen a megkötött megállapodások száma és értéke is csökkenni fog 2009-ben.

Az IDC-nél úgy látják, az informatikai büdzséket a cégek annyira megvágják amennyire csak lehet, csupán a legszükségesebb üzemeltetésre költenek, a beruházások teljesen leállnak, ami a hardver- és szofverpiac mellett a bevezetési és támogatási szolgáltatások, valamint a képzések iránti is visszaveti a keresletet, előbbiek esetében 2 százalékos, utóbbinál 5 százalékos visszaesést jövendöl 2009-re az IDC.

A válságot követően egy teljesen új informatikai színtér rajzolódik ki majd a romok közül, ahol a SaaS és a cloud computing lesz az uralkodó trend. Az IDC másik előrejelzése szerint 2012-re a cloud-szolgáltatások piaca 42 milliárd dollárosra hízik. Egy közel 700 informatikai vezet megkérdezésével készített felmérés alapján leginkább a költségek potenciális csökkentése miatt számolnak a vállalatok a clouddal.

A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.