:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. március 25. 10:41

IDC: a vártnál nagyobb bajban a mobiltelefon-piac

Frissítette mobiltelefon-piaci prognózisát az IDC, a piackutató vállalat 8,3 százalékos visszaeséssel számol az idén. Az okostelefon-eladások továbbra is növekedni fognak, azonban az ütem csak kevesebb mint fele lesz a vártnak.

[HWSW] Frissítette mobiltelefon-piaci prognózisát az IDC, a piackutató vállalat 8,3 százalékos visszaeséssel számol az idén. Az okostelefon-eladások továbbra is növekedni fognak, azonban az ütem csak kevesebb mint fele lesz a vártnak.

A pénzügyi krízist követő gazdasági visszaesés már a negyedik negyedévben rányomta a bélyegét a mobilpiacra, az év utolsó három hónapjában 11 százalékkal kevesebb készüléket adtak el mint egy évvel korábban. Hét év óta most először fordult elő, hogy a karácsonyi szezont is magában foglaló időszakban az eladások nem kétszámjegyű százalékkal nőttek éves összehasonlításban. A drámai negyedik negyedév ellenére tavaly még 4,3 százalékkal nőtt a mobilpiac, idén azonban jelentős visszaesés várható.

A fejlett piacokon (Japán, Egyesült Államok, Nyugat-Európa) látványos, kétszámjegyű százalékos piaccsökkenés várható az IDC szerint, a szolgáltatóknak komoly fejtörést eredményez hogy megfelelő konstrukciókat dolgozzanak ki, amelyek növelik a vásárlási hajlandóságot. A BRIC országokban (Brazília, Oroszország, India, Kína) korábban látott erős növekedés is visszaesik, idén mindössze átlagosan 0,3 százalékos piacbővülésre számít az IDC -- Oroszországban ez már csökkenést jelent.

A recesszió mélyülése miatt az IDC látványosan megvágta az okostelefon-eladásokra vonatkozó előrejelzését is. Az elemzőcég korábban azt jósolta, 2009-ben 8,7 százalékkal bővül majd a piac, most ezt 3,4 százalékra módosította. Továbbra is valószínűnek látszik, hogy a jövőben egyre többen térnek át az egyszerű mobiltelefonokról okostelefonokra, a jelenlegi gazdasági helyzetben valószínűleg sokan elhalasztják a vásárlást a készülékek viszonylag magas ára miatt.

Ryan Reith, az IDC elemzője szerint a 2009-es kilátások eleve negatívak voltak és 2008 negyedik negyedévének sokkoló eredményei valamint a gazdaság állapotára vonatkozó borús kilátások miatt a prognózis egyre pesszimistább. Ugyanakkor továbbra is milliárdok élnek a világon mobiltelefon nélkül, így a piacnak még van hová növekednie és 2010 elején ismét emelkedő pályára állnak majd az eladások.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.