Szerző: Bányai György

2008. február 29. 12:57

Huszadik születésnapját ünnepli a HP DeskJet

A HP közkedvelt tintasugaras nyomtatócsaládja tegnap ünnepelte két évtizedes piaci jelenlétét. Az eltelt húsz év alatt nem csak a nyomtatók percenkéntfejlődését kísérhettük figyelemmel, hanem az árak meredek, mondhatni drasztikus csökkenését is.

[HWSW] A HP közkedvelt tintasugaras nyomtatócsaládja tegnap ünnepelte két évtizedes piaci jelenlétét. Az eltelt húsz év alatt nem csak a nyomtatók percenkéntfejlődését kísérhettük figyelemmel, hanem az árak meredek, mondhatni drasztikus csökkenését is.

Kis DeskJet-történelem

1988. február 28. emlékezetes nap volt az akkor 87 ezer alkalmazottat foglalkoztató HP életében -- ami ebben az évben került a Fortune 500-as listájában 49-ként a top 50-be --, ekkor indította útjára a leporelló helyett papírra nyomtató tintasugaras DeskJet printercsaládot, melynek első tagja őrült drága volt, öt dollár híján ezer dollárt kellett érte leszurkolni. Az összeget kényelmes, két lap percenkénti sebességgel hálálta meg a készülék, és mert beszerzése átgondolt lépés volt, hírből sem volt ismert napjaink beszáradt tintapatron-problémája. Nyomtatott, persze papírt is gyűrt, de tisztességesen tette a dolgát az aranyárban mért készülék, amely így is olcsó alternatívája maradt az akkor már négyéves LaserJet sorozat tagjainak.

Az első HP DeskJet nyomtató
Az első HP DeskJet nyomtató

Az első DeskJet nyomtató árát, -- amely a HP 1979-ben kifejlesztett thermal inkjet technológiáját alkalmazta -- 1989-ben a 995 dolláros áron bejelentett DeskJet Plus kerek 200 dollárral szorította lejjebb, amely a fekvő tájolású nyomatok készítésének képességével nyújtott többet elődjénél. A Macintosh géppel rendelkezők még ebben az évben hozzájuthattak gépükhöz illeszthető DeskJet megfelelőhöz, a DeskWriterhez, amelyért 1195 dollárt kellett fizetniük. 1991-ben megjelent a piacon a DeskJet 500C, amelynek elnevezésében a "C" a színes nyomatok előállításának képességére utalt.

1992-ben elkészült a DesJet 550C melyben két patron is helyet kapott, így mellőzte az 500C esetében szükséges, patroncserével járó kényelmetlenséget, az 500C-ben ugyanis a fekete és színes patronokat a felhasználókat kellett kicserélnie attól függően, hogy hogyan monkróm vagy színes nyomtatot akart-e. Év végére elkészült a gyártó első "mobil" megoldása, a két kilogramm körüli tömegű hordozható DeskJet Portable, amely három percenként három egyszínű nyomat előállítására volt képes 600 dolláros áron. 1993-ban már akkora volt a kereslet, hogy a HP a kezdeti ezer dollárról egészen 395 dollárig csökkenthette az árakat. Erről megemlékezni 1994 januárjában elegánsan lehetett, bejelentette a HP, hogy 1993. év végéig az ötmilliomodik DeskJet modelljét is leszállította, melyeknek majdnem fele színes nyomtatásra is alkalmas volt.

Az 1994-es év nagy durranása a 600x300 dpi felbontásra képes DeskJet 560C és ennek maces változata, a DeskWriter 560C volt, amik elsőként analizálták a nyomtatandó tartalmat a ColorSmart technológia segítségével a lehető legszebb színes nyomatok érdekében. A két készülék azonos áron volt kapható, 719 dollárt kellett értük kiadni. 1996-ban érkezett a 386 dolláros DeskJet 680C, mely először kínált folyamatos csíknyomtatást, akár több méter hosszú papírra is.

Még 1996-ban kétszáz dollár alá estek az árak, ennyiért lehetett a DeskJet 400-hoz hozzájutni, amely 600x600 dpi felbontást produkált fekete nyomatok esetén, színes nyomtatásnál ez az érték feleződött 600x300 dpi-re. A sebes változatokra vágyók 600 dolláros utcai áron juthattak a nyolc lap másodpercenkénti sebességű DeskJet 870Cse készülékhez. A fényképezés iránt érdeklődők még ebben az évben megvehették házi digitális fotólaborjukba a DeskJet 690C-t, amely egy 62 dolláros kiegészítő készlet segítségével fotóminőségű végeredményt is nyújthatott.

DeskJet 870Cse: 8 lap másodpercenként
DeskJet 870Cse: 8 lap másodpercenként

1997 júliusára a DeskJet 400L modell érkezésével 150 dollár alá estek az árak, amelyet az 1998-as tizedik évforduló megünneplése követett, eddigra már kereken 68 millió DeskJet nyomtató talált gazdára (a négy évvel korábban induló LaserJet modellekből 2003-ban sikerült csak a 75 milliomodikat leszállítani). 1999-re a felbontás 2400x1200 dpi-re emelkedett, amelyhez hozzájutni a 12 lap/perc sebességű, 400 dolláros DeskJet 970C készülék megvásárlásával lehetett. 2001-ben piacra került az első nyomtató, amely 50 dollár alatt volt megvásárolható, igaz, csak színes patronnal, a feketét külön kellett hozzá beszerezni. Az adott év novemberében megérkezett a 400 dolláros DeskJet 995C, amely először kapott a világon infravörös és Bluetooth adaptert a drótnélküli nyomtatás érdekében.

2003-ban a Wi-Fi csatoló is bekerült a DeskJetekbe, az 5850 ezen kívül még Ethernet-kapcsolaton is csatlakozhatott a helyi hálózatokhoz, amelyen öt felhasználót is képes volt kiszolgálni. Mindezt 200 dollár alatt kínálta a kisirodáknak. Több, a festékpatronokat illető fejlesztések után 2006-ban a gyártó bejelentette 80 dolláros többfunkciós készülékét, a HP Vivera tintát használó DeskJet F380-at, mely 20 fekete és 14 színes lapot készített el percenként. A mai állapotok percenként 36 lap nyomtatási sebességgel örvendeztethetik a felhasználót, természetesen a nyomatok minőségének és tartósságának jelentős javulása mellett. Talán a legfontosabb, hogy a DeskJet nyomtatók ára az eltelt húsz év alatt az eredeti árának huszadrészére esett: ma már 50 dollárért is lehet vásárolni belépőszintű, otthoni modellt.

Születésnapi modellek

A HP a huszadik évfordulóra két új nyomtatóval is készült, melyek közül a kisebbik a Deskjet D2500-as 49 dollárért vihető haza, az F4200 többfunkciós készülék pedig 80 dollárba kerül. Az új készülékek a gyártó legújabb generációs festékpatronjait használják, (HP 60XL fekete- és HP 60XL háromszínű tintapatronok) amelyek segítségével lézer-minőségű fekete nyomatok előállítása is megvalósítható, továbbá jelentős javulás tapasztalható a víz- és maszatolásálló tulajdonságukban az előző generációkhoz képest.

HP DeskJet D2500 és F4200
HP DeskJet D2500 és F4200

Mindkét modell rendelkezik fotók nyomtatása esetére automatikus vörösszem eltávolítóval. A környezettudatosság a patronok gyártástechnológiáján is nyomon követhető, mert a készülékekben alkalmazott patron burkolatának gyártása során hetven százaléknyi újrahasznosított anyag kerül feldolgozásra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.