Szerző: Bodnár Ádám

2008. február 21. 09:52

Adókedvezménnyel dolgoztathatók Magyarországon a szoftverfejlesztők

[IVSZ] A szoftverfejlesztő bérköltsége után 10 százalékos adókedvezményre jogosultak a cégek, de kis és középvállalkozások további 15 százalékos adókedvezmény igénybe vételére jogosultak -- olvasható az IVSZ honlapján . A kedvezmény a nyereséges, társasági adót fizető szoftverfejlesztő társaságoknál szélsőséges esetben akár a bérköltség 25 százalékos mérsékelését is lehetővé teszi.

[IVSZ] A szoftverfejlesztő bérköltsége után 10 százalékos adókedvezményre jogosultak a cégek, de kis és középvállalkozások további 15 százalékos adókedvezmény igénybe vételére jogosultak -- olvasható az IVSZ honlapján. A kedvezmény a nyereséges, társasági adót fizető szoftverfejlesztő társaságoknál szélsőséges esetben akár a bérköltség 25 százalékos mérsékelését is lehetővé teszi.

Az adókedvezményt az adóévben és az azt követő három adóévben, egyenlő részletekben lehet igénybe venni. Ha tehát egy kis- vagy középvállalkozásnak nem minősülő vállalkozás szoftverfejlesztő munkavállalóinak 150 millió forint bérköltséget számol el 2008-ban, akkor a 2008-tól 2011-ig tartó időszak négy adóévében összesen 15 millió forint, évenként 3,75 millió forint kedvezményt vehet igénybe. Ha a vállalkozás kis- vagy középvállalkozásnak (KKV) minősül, akkor további 15 százalékos adókedvezményre is jogosult, ami a fenti példa alapján 37,5 millió forint, adóévenként 9,375 millió forint lehet. Az adókedvezmény összege nem haladhatja meg az adókedvezmény nélkül számított társasági adókötelezettség 70 százalékát.

Mindenképp említésre méltó, hogy a KKV által igénybe vett többlet adókedvezmény, tehát a 10 százalékon felüli 15 százalék az igénybe vétel évében csekély összegű (de minimis) támogatásnak minősül. A vállalkozás ezért dönthet úgy, hogy csak a 10 százalékos mértékű adókedvezményt veszi igénybe, és nem él a plusz lehetőséggel, mert például egyéb támogatások miatt nem lenne jogosult a magasabb kedvezményre, vagy mert nem szeretné "elhasználni" erre a kedvezményre a "de minimis" keretét.

Az adókedvezmény alkalmazása szempontjából definíció szerint az a személy minősül szoftverfejlesztőnek, aki egyetemi vagy főiskolai diplomával rendelkezik, és szoftvereket, adatállományokat, adatbázisokat, szakértői rendszereket, robottechnikát vagy döntési modelleket kutat, tervez vagy fejleszt, a számítógép operációs rendszerének ismeretében programokat, rutinokat ír, tesztel, vizsgál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról