Szerző: Bányai György

2008. február 7. 16:54

Elkelt a fényképezők arcfelismerőjét fejlesztő FotoNation

Véglegesítette az akvizíciós tárgyalásokat a digitális fényképezőgépek arcfelismerő autofókusz-kiterjeszésének szállítójával, a Tessera Technologies, melynek értelmében utóbbi cég tulajdonába kerül a mobiltelefon- és digitális fényképezőgép- alkalmazások fejlesztője, a FotoNation.

[HWSW] Véglegesítette az akvizíciós tárgyalásokat a digitális fényképezőgépek arcfelismerő autofókusz-kiterjeszésének szállítójával, a Tessera Technologies, melynek értelmében utóbbi cég tulajdonába kerül a mobiltelefon- és digitális fényképezőgép- alkalmazások fejlesztője, a FotoNation.

A Tessera Technologies 29 millió dollárt készpénzben fizet a FotoNationért, amely összeget az elkövetkezendő egy év alatt további 10 millió dollárral egészíthet ki, ha bizonyos feltételek teljesülnek február végéig, amelyekkel kapcsolatban azonban konkrétumokat nem hoztak a felek nyilvánosságra. A FotoNation jelenleg 80 alkalmazottat foglalkoztat, és a fejlesztések a digitális képalkotás egyszerűsítésére, a képminőség emelésére, valamint a felhasználó munkáját könnyítő- illetve a lehetőségeit szélesítő megoldásokra összpontosítanak.

A FotoNationnak -- amelyet 1997-ben Eran Steinberg és Jurij Prilutski alapított -- számos bejegyzett szabadalma van. A fejlesztések jelenleg Romániában, Oroszországban és Írországban folynak. A cég termékei között nem csak az arc felismerésével kapcsolatosakat találjuk meg -- köztük a közelmúltban, a PMA kiállításon bemutatott arcidőzítőt is --, hanem a vöröszemet felismerő és eltávolító modult is, amely már több mint 60 millió fényképezőgép menüjének része.

A tükörreflexes fényképezőgépek használóira a cég a DustOff alkalmazással gondolt (mobiltelefonok és kompakt fényképezőgépek által készített fényképeken is alkalmazható), amely segítségével kivonhatók a kész képekből az érzékelőre került porszemek által keletkezett életlen sötét foltok. A manapság eladott fényképezőgépek esetében három gépből már kettőben megtalálhatóak a fejlesztőcég moduljai.

A Tessera Technologies -- akinek az ügyfelei között megtalálható a Hynix, Infineon, Intel, Panasonic, Micron, NEC, Samsung, Sharp, Sony, Texas Instruments és a Toshiba is -- 1990-ben jött létre és a miniatürizálási technológiák egyik vezető szolgáltatója. A kínálatában szerepelnek fogyasztói piacra szánt optikai- valamint különleges chiptokozási megoldások is, melyek beilleszthetők a fogyasztói piacon értékesíthető termékekbe, valamint a hadászati, számítástechnikai, optikai, illetve az orvostudomány által használt elektronikai eszközökbe egyaránt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról