:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. február 19. 12:51

Átlag felett növekedett Magyarországon a HP

Az anyavállalat ma este esedékes első negyedéves eredménybejelentését megelőzve a HP Magyarország közölte, a novemberben kezdődött, januárban véget ért időszakban 19 százalékos forgalomnövekedést ért el, ami a piaci átlagnál nagyobb ütemű bővülést jelent. Az előző év hasonló időszakához képest a személyi számítógépekért felelős divízió 28 százalékos, a Technológiai Szolgáltatások üzletág 15 százalékos, a Nyomtatási és Képalkotári részleg pedig 8 százalékos növekedést ért el

[HWSW] Az anyavállalat ma este esedékes első negyedéves eredménybejelentését megelőzve a HP Magyarország közölte, a novemberben kezdődött, januárban véget ért időszakban 19 százalékos forgalomnövekedést ért el, ami a piaci átlagnál nagyobb ütemű bővülést jelent. Az előző év hasonló időszakához képest a személyi számítógépekért felelős divízió 28 százalékos, a Technológiai Szolgáltatások üzletág 15 százalékos, a Nyomtatási és Képalkotári részleg pedig 8 százalékos növekedést ért el

A vállalat vezetője, Hegedüs Gábor szerint néhány éves késéssel ugyan, de Magyarországra is megérkezett az Amerikára és Nyugat-Európára jellemző, ár-érték arányban és üzemeltetési összköltségben gondolkodó üzleti szemlélet: a vásárlók egyre nagyobb hányada nem a legolcsóbb, hanem a legalacsonyabb összköltséggel üzemeltethető megoldásokat keresi, legyen szó akár szerverekről, PC-kről, nyomtatókról, vagy akár szolgáltatásokról. "Az informatika kiszervezése bizalmi viszonyt feltételez. Nem a polcról levehető, dobozos termékről van szó, hanem folyamatos párbeszédről, valódi, testre szabott tanácsadásról. Számos vállalat felismerte már az outsourcingban rejlő lehetőségeket, és a szegmensben idén is jelentős növekedési potenciált látok" -- mondta el Hegedüs.

Kedvezőtlen piaci körülmények között is jól teljesített a nagyvállalati részleg

A szerverek, tárolóeszközök és szolgáltatások értékesítésével foglalkozó TSG (Technology Services Group) piacát különösen érzékenyen érintette a nagyvállalati és intézményi IT-befektetések visszafogása. 2007-ben a piaci szereplők a szokásosnál jóval kevesebb nagy projektért versenyezhettek. A HP Magyarország a kedvezőtlen üzleti környezet ellenére is átlag feletti növekedést ért el. Az x86-os szerverek szegmensében a HP megőrizte 40 százalék feletti részesedését, az üzleti kritikus szerverek piacán erősítette jelenlétét, és dinamikusan növelte a tárolási és szoftvermegoldásokból származó bevételét is -- pontos hazai számokat azonban nem hozott nyilvánosságra a cég.

A HP saját fejlesztéseinek és akvizícióinak köszönhetően egyre több rendszerintegrációs és projektmenedzsment megoldást kínál nagyvállalati ügyfeleinek. "A magyar piac a magas hozzáadott értéket képviselő szolgáltatások, így a szoftverek terén is néhány éves késéssel követi az amerikai és nyugat-európai trendeket" --magyarázta Hegedüs Gábor. "A 2007-es adatok azonban arról árulkodnak, hogy egyre kisebb a lemaradásunk. Fogalmazhatunk úgy is, hogy a magyar IT piac felnőtt."

Az adattárolási rendszerek piacán idáig hagyományosan a közszféra, az ipari és pénzügyi szektor, valamint a telekommunikációs szolgáltatók számítottak a legnagyobb ügyfeleknek. A digitális műsorszórásra való átállással azonban új, jelentős piac nyílik meg a szállítók előtt, amelyre a HP is felkészült. "A HP a médiavállalatok számára testre szabott megoldásokkal rendelkezik, mi biztosítjuk többek között a BBC IT infrastruktúráját is. Meggyőződésem, hogy szolgáltatásainkra a magyar piacon is lesz igény" -- mondta Hegedüs. "A 2008-as újdonságaink jelentős része valamilyen formában kapcsolódik a digitális átálláshoz, legyen szó műsorszórásról, szerkesztésről, vagy adattárolásról."

Egyre népszerűbbek a márkás PC-k

A személyi számítógépes üzletág jó negyedéves eredményeihez hozzájárult, hogy mind az intézményi, mind az egyéni vásárlók kezdik felfedezni és értékeli a márkás gépek által jelentett minőséget és többletszolgáltatásokat. Ennek megfelelően a HP piaci részesedése elsősorban az összeszerelt asztali számítógépek kárára nőtt. A trendet erősíti a notebookok folyamatos térnyerése is, itt a brandek gyakorlatilag egyeduralkodók, a hazai összeszerelők képtelenek versenyezni.

A noteszek terjedésével párhuzamosan a piac is érik, ma már egyre többen vásárolják második, harmadik notebookjukat, ezek a felhasználók pedig a minőségi darabokat keresik. "A kereslet a megkérdőjelezhető minőségű és felszereltségű, ám kétségtelenül nagyon olcsó notebookok felől érezhetően elmozdul a minőségi termékek felé. Ennek köszönhető, hogy a HP nem csak érték, de darabszám szerinti eladásban is gyorsabban növelte eladásait a piaci átlagnál" -- mondta Molnár Imre, a személyi számítógépes üzletág vezetője.

2008-ban számos régóta várt újdonsággal jelenik meg a HP Magyarországon. A cég idén végre nyitni kíván az otthoni felhasználók felé is, akiket eddig üzleti modellekket próbált meg kiszolálni, az év közepétől azonban megjelennek a boltokban a konzumer piacra szánt Pavilion PC-k és notebookok. Emellett várható a még ősszel bejelentett új iPaq-sorozat felbukkanása is a boltokban.

A szolgáltatások jelenthetik a mentőövet a stagnáló nyomtatópiacon

A Képalkotási és Nyomtatási üzletág (IPG) az általános piaci környezethez képest sikeres évet zárt, ahogy a lakossági vásárlások jelentős visszaesését az év végén ellensúlyni tudta az intézményi beszerzések és a speciális nyomtatási igények felfutása -- adta hírül a HP konkrét számok említése nélkül. A HP a közelmúltban számos felvásárlást hajtott végre a professzionális nyomtatás területén, így a nagyformátumú és digitális nyomtatásban, mivel a "hagyományos" nyomtatópiac egyszerűen beállt, növekedés már szinte csak a fejlődő piacokon érhető el. Ugyanakkor nagy potenciált lát a cég a nyomtatáshoz kapcsolódó szolgáltatásokban.

"Egy-egy nagyvállalat akár több száz nyomtatóval rendelkezik. Ekkora méretnél már kulcskérdés a gazdaságos és biztonságos üzemeltetés" -- vélekedett Czinege László, az üzletág igazgatója. "A HP [...] a szükséges tanácsadói tapasztalatot is képes az ügyfél rendelkezésére bocsátani, legyen szó költségoptimalizálásról a nyomtatóflotta cseréjénél, vagy a biztonsági felügyelet, a hozzáférési jogok rendszerének kialakításáról."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.