:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. február 18. 15:29

Arabok sietnek a Linux-ellenes hadjáratot elbukó SCO segítségére

Úgy tűnik, magánkézbe kerül a Linux elleni jogi hadjáratáról elhíresült SCO, amely szeptemberben kért csődvédelmet, miután két bírósági ítéletet követően minden reális esélyét elvesztette, hogy bevételre tegyen szert pereskedései révén, sőt, hatalmas büntetések előtt áll, emellett közel 40 millió dollár jogtalanul beszedett licencdíjat is vissza kell fizetnie.

[HWSW] Úgy tűnik, magánkézbe kerül a Linux elleni jogi hadjáratáról elhíresült SCO, amely szeptemberben kért csődvédelmet, miután két bírósági ítéletet követően minden reális esélyét elvesztette, hogy bevételre tegyen szert pereskedései révén, sőt, hatalmas büntetések előtt áll, emellett közel 40 millió dollár jogtalanul beszedett licencdíjat is vissza kell fizetnie.

A vállalat most azt közölte, a Stephen Norris Capital Partners és egyes, közelebbről meg nem nevezett közel-keleti befektetők mintegy 100 millió dollárt is hajlandóak lennének a cégbe pumpálni, amelyből átszervezik, majd kivásárolják az SCO-t, amely így az SNCP irányítása alá kerülne. Jeff Hunsaker operatív igazgató szerint ez a lépés szolgálja legjobban az SCO, az ügyfelek, a részvényesek, a hitelezők, valamint a dolgozók hosszú távú érdekeit. Az SNCP részéről Stephen Norris úgy vélekedett, az SCO-ban hatalmas piaci potenciál rejtőzik és a vállalatnál jelenleg még fejlesztés alatt álló termékek sikeresek lehetnek.

Az viszont biztos, hogy amennyiben az SNCP átveszi az SCO irányítását, a jelenlegi elnök-vezérigazgató Darl McBride azonnali hatállyal lemond. A céget közelről ismerők szerint McBride volt a szellemi atyja a Linux ellen indított jogi hadjáratnak, és bár a legtöbben kételkedtek abban, hogy az SCO sikerre tudja vinni az ügyet, McBride meggyőződése volt, hogy a vállalat jövőjét azzal tudja megalapozni, ha bebizonyítja, a UNIX-ból illegálisan került át kód a Linuxba.

Az SCO több mint négy éve látott hozzá Linux-ellenes pr- és jogi hadjáratához, melynek középpontjába az IBM-et állította. A vád szerint az IBM megengedte, hogy a Linux kernel fejlesztéseibe kód szivárogjon át UNIX operációs rendszereiből (AIX, Dynix), melyek az SCO tulajdonába tartozó UNIX System V variánsainak számítanak, vagyis ezzel megsértették az SCO szellemi tulajdonát. Erre alapozva az SCO 5 milliárd dollárra perelte az IBM-et, és minden Linux-felhasználótól is licencdíjat akart követelni.

Tavaly tavasszal azt'n gyakorlatilag semmissé váltak az SCO vádjai, miután az IBM jogászai rámutattak, hogy az SCO semmiféle lényegi dologra nem képes rámutatni, miközben megsértette a GPL-t. A végső csapást a cég ősszel szenvedte el, mikor Utah állam egy szövetségi bírója kimondta: a Novell a UNIX System V tulajdonosa. Az SCO ezzel nemcsak elvesztette a lehetőséget, hogy folyamatosan veszteséges tevékenysége mellett bevételhez jusson, vagy felvásárlás célpontját képezze, hanem egyúttal a felszámolás szélére is került.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.