:

Szerző: Bizó Dániel

2008. december 9. 15:41

Elhalasztja szlovákiai befektetéseit a Sony, és leépít

A nehéz világgazdasági körülményekre hivatkozva kényszerű költségcsökkentési programot jelentett be a Sony. A japán gyártó jelentős elbocsátásokra és üzembezárásokra készül, melyek szlovákiai befektetéseit is érintik.

[HWSW] A nehéz világgazdasági körülményekre hivatkozva kényszerű költségcsökkentési programot jelentett be a Sony. A japán gyártó jelentős elbocsátásokra és üzembezárásokra készül, melyek szlovákiai befektetéseit is érintik.

Az átszervezések elsősorban a Sony elektronikai részlegét érintik, mely a vállalat több mint 22 milliárd dollárra rúgó forgalmának közel 80 százalékát adta a legutóbb negyedévben. Az elmúlt hónapok során tapasztalt éles gazdasági visszaesés következtében már csökkentette termelését és készletszintjeit a vállalat, egyúttal megkezdte működési költségeinek visszafogását, valamint megvizsgálja tevékenységeit azok stratégiai illeszkedése és pénzügyi teljesítménye szempontjából. A cég összesen 100 milliárd jennel, vagyis körülbelül 1,1 milliárd dollárral akarja csökkenteni éves kiadásait 2010 március végére.

A Sony egyúttal immár hivatalosan is tudatta az egész világgal, hogy ellensúlyozza az árazásban a jen erősödésének kedvezőtlen hatását, mely lecsökkenti a külföldi, leginkább az európai és amerikai piacokon értékesített termékekből befolyó összeget -- magyarán árat fog emelni. Az októberben újult erővel kitört pénzügyi válság hatására a jen drasztikusan megerősödött a legtöbb valutával, és különösen az euróval és az ahhoz kötődő fizetőeszközökkel szemben: ugyanazért az 1000 euróért ma körülbelül 25 százalékkal kevesebb jen bevételhez jut egy japán cég.

A Sony emellett felülvizsgálja befektetései terveit is, és szükség esetén elhalasztja azokat. A vállalat kifejezetten a félvezetőgyártásba ölt beruházásokat szándékozik csökkenteni, és felgyorsítja a mobiltelefonos CMOS képérzékelők gyártásának kiszervezését. Az LCD-televíziók iránti kereslet lassulása következtében a Sony elhalasztja a szlovákiai Nyitrában található üzemének bővítését, mely az európai piacra termel. Összességében mintegy 30 százalékkal vágja meg elektronikai befektetéseit a vállalat a következő öt negyedév során.

A Sony egyúttal 5-6 üzemének bezárását tervezi világszerte, köztük a franciaországi Dax-ban található, adathordozókat gyártó létesítményt. A vállalat egyre nagyobb mértékben az alacsony költségszínvonalú régiókra és a szerződéses gyártókra igyekszik koncentrálni. Mindezen lépések eredményeként a japánok az elektronikai részlegtől mintegy 8 ezer embert bocsátanak el az elkövetkező 15 hónap alatt, ami a létszám 5 százalékára rúg, és további leépítéseket eszközölnek a szezonális és átmeneti foglalkoztatottak körében.

A Sony a vártnál gyengébb eredményekről számolt be legutóbbi negyedévében, elektronikai részlegének nyeresége drasztikusan visszaesett, a PlayStationért felelős játékrészleg pedig meglepően mély veszteségről adott számot. A vállalat éves nyereségelőrejelezését 38 százalékkal csökkentette. Nem csak a Sony szenved azonban, a Panasonic (korábban Matsushita Electric) tizedére csökkentette az adózott nyereségre vonatkozó várakozását.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.