:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. december 18. 17:09

Nagyonis érinti a videojáték-ipart a válság

Noha a novemberi amerikai videojáték-eladási adatok még enyhe növekedést mutattak a 2007-es számokhoz képest, egyre inkább úgy tűnik, hogy ezt az ipart sem kerülheti el a válság. A fogyasztók váratlanul összezárták a pénztárcáikat, amire a játékfejlesztők költségcsökkentésekkel, elbocsátásokkal és projektek leállításával reagálnak.

[HWSW] Noha a novemberi amerikai videojáték-eladási adatok még enyhe növekedést mutattak a 2007-es számokhoz képest, egyre inkább úgy tűnik, hogy ezt az ipart sem kerülheti el a válság. A fogyasztók váratlanul összezárták a pénztárcáikat, amire a játékfejlesztők költségcsökkentésekkel, elbocsátásokkal és projektek leállításával reagálnak.

A világ egyik legnagyobb független kiadója, a bombasikerű Grand Theft Autót jegyző amerikai Take-Two Interactive tegnap hozta nyilvánosságra legutóbbi negyedévének pénzügyi adatait. A vállalat bevétele ugyan emelkedett, azonban a veszteség is nőtt és a kilátások is borúsak. Az október 31-én véget ért negyedik pénzügyi negyedévben a Take-Two 323,4 millió dolláros forgalmat realizált, a mérleg azonban 7,1 milliós veszteséget mutatott. A legnépszerűbb játékok a Grand Theft Auto IV mellett az NBA 2K9, a Midnight Club: Los Angeles, valamint a Carnival Games voltak.

A karácsonyt is tartalmazó első negyedévre mindössze 175-225 millió dolláros forgalmat jósol a cég, szemben az elemzők által korábban előrejelzettt 317 millió dollárral. Strauss Zelnick elnök szerint az eladások a vártnál jobban lelassultak, ami részben annak is köszönhető, hogy csődbe ment az Egyesült Államok egyik legnagyobb elektronikai áruházlánca, a Circuit City, illetve a brit Woolworths.

A Take-Two papírjai tegnap a rossz hírek nyomán közel 25 százalékkal gyengültek és jelenleg alig több mint 9 dollárt érnek -- lehet hogy mégis megérte volna eladni őket februárban az Electronic Artsnak, amely akkor 26 dollárt kínált értük? A múlt héten pont az Electronic Artson volt a sor, hogy kellemetlen hírekkel szolgáljon. A vállalat hat héten belül másodszor csökkentette a karácsonyi negyedévre vonatkozó bevétel-előrejelzését, mivel a válság miatt az amerikai és európai kereslet is megcsappant a játékok iránt.

Pontos számokkal nem szolgált a cég, mindössze annyit árult el John Riccitiello elnök-vezérigazgató, hogy nem lesz meg a márciusban véget érő pénzügyi évre korábban várt 5-5,3 milliárdos forgalom és a részvényenkénti 1-1,4 dolláros profit. Az EA-vezér szerint a fogyasztók magatartása megváltozott, az emberek már nem vesznek annyi videojátékot mint korábban, csak a legnagyobb sikerekre koncentrálnak, miközben a kereskedők is ugyanezt teszik: a válság miatt szigorúan odafigyelnek a készpénzforgalomra, kevesebb játékot tartanak készleten és csak a legnépszerűbb címekből rendelnek.

Az EA ezért a jövőben kevesebb szoftvert ad ki, és azokra a címekre koncentrál, amelyek a legnagyobb sikerrel kecsegtetnek. Októberben a létszám 6 százalékos megkurtításáról döntött az EA, a múlt héten további elbocsátásokat jelentett be a cég. A 2009-re tervezett vancouver-i új irodaépület megépítését is elnapolták.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.