:

Szerző: Dojcsák Dániel

2008. december 15. 13:09

Potenciális bűnöző-e a kirúgott informatikus?

[Ars Technica/HWSW] A globális gazdasági válság hatásaként az elbocsátások az informatikai ipart sem kímélték. Egyesek szerint a nagyszabású leépítések könnyen ahhoz vezethetnek, hogy a magasan kvalifikált, de most munka nélkül maradt informatikusok az alvilágban hasznosítják tudásukat.

[Ars Technica/HWSW] A globális gazdasági válság hatásaként az elbocsátások az informatikai ipart sem kímélték. Egyesek szerint a nagyszabású leépítések könnyen ahhoz vezethetnek, hogy a magasan kvalifikált, de most munka nélkül maradt informatikusok az alvilágban hasznosítják tudásukat.

Nem tétlenkednek?

A webbiztonsági megoldásokkal foglalkozó Finjan 2008 végi trendeket vizsgáló riportjában azt állítja, hogy 2009 elején élesen emelkedni fog a cyberbűnözés a kialakult gazdasági válság miatt. Vonzó pénzkereseti lehetőségként tűnhet majd fel sok kirúgott informatikus számára a céges adatok lopása, majd azok online csatornákon keresztül való értékesítése.

Szinte adja magát a helyzet, hogy a kirúgott és egzisztenciáját veszélyben érző szakemberek egy része egy morális dilemma után úgy dönt, hogy átáll a sötét oldalra, ahol könnyedén és sok pénzt tud keresni, ráadásul gyorsan. Ráadásul ha valaki nem mohó, rendelkezik a megfelelő szakértelemmel és háttérismeretekkel, akkor még a lebukás kockázatát is komolyan tudja mérsékelni, arról nem is beszélve, hogy nem egy védtelen nyugdíjast rabol, ki hanem egy arc nélküli multivállalatot károsít meg, ami könnyebben emészthető lelkiismereti szempontból.

[+] Munkanélküli programozók írják a kártevőket

Múlt hónapban a Forbes magazin is foglalkozott ezzel a témával, illetve még ez év elején az F-Secure által készített elemzés is figyelemreméltónak találja a tényt, hogy a kirúgott informatikusok mekkora potenciális veszélyt jelentenek az ex-cégükre, illetve az online világra általában.

Mindeddig anekdota csupán

Ugyan teljesen elképzelhető a fenti forgatókönyv, a Finjan jóslatai mégsem állnak szilárd alapokon és nekik is be kell ismerniük, hogy a malware- és spyware-piac elemzéseiből kiragadott számok, trendek vagy esetek ellenére sem több, mint feltételezés, hogy az informatikusok elbocsátása az informatikai bűnözés növekedéséhez vezet.

A PriceWaterhouseCoopers egyik törvényszéki szakértője, Nick Ysart szerint ugyanakkor van történelmi bizonyíték a Finjan állításának alátámasztására. "Vannak bizonyos típusú csalások, ahol a technológia megértésével, ismeretével könnyebbé válik a rendszer kijátszása, az IT-guruk pedig birtokában vannak ennek a tudásnak. Számos jól dokumentált eset van a 90-es évek eleji recesszió korszakából, amikor hasonló helyzetben valóban megnövekedett a technológiai tudással és a hozzáféréssel való visszaélések száma." Ysart szerint nem nagy dolog feltételezni, hogy ez most is pontosan így lesz.


CSI: 192.168.2.1

A floppylemezekkel is megtörtént

1990-91 körül a fehérgalléros bűnözéssel kapcsolatban nem alakult ki még veszélyérzet, senki sem számítottak rá, hogy tömegesen előfordulhat. Akkoriban az IT-biztonságot kizárólag fizikai kihívásként értékelték, tehát a gépeket elég volt őrökkel, ajtókkal védeni, hiszen az eszközöket nem kapcsolta össze egy állandóan rendelkezésre álló, nagy teljesítményű hálózat. Akkoriban csak floppylemezeken lehetet adatot lopni, most pedig a világ bármely pontjáról be lehet jelentkezni a vállalati számítógépek nagyrészére.

Első pillantásra a Finjan és Ysart véleménye elfogadható, viszont nagyon sokan állítják az ellenkezőjét is, mondván, a fenti cégek végletekig leegyszerűsítenek egy nagyon is komplex kérdéskört. A közgazdászok és a társadalomtudósok régóta vizsgálják a szegénység, munkanélküliség, recesszió és bűnözés összefüggéseit, de nem mernének egyértelmű állításokat megfogalmazni. Ugyan a munkanélküliség és a bűnözés közt egy pozitív előjelű kölcsönös kapcsolat van, de ennek mértékét a szociológusok szerint a földrajzi helyzet, a bűncselekmények típusa, az elkövetők életkora, a törvényességi fenyegetettség, az alternatív munkalehetőségek típusa, de még az elfogyasztott alkohol mennyisége is befolyásolja.

A Finjan jóslata épp a szociológiai szempontok elemzésekor vérezhet el, hiszen az IT-dolgozók többnyire magas pozíciót töltenek be, tudásukat hosszú évek alatt fejlesztették, tanultak, szocializálódtak, és megtanulták azt, hogy az átmeneti rossz helyzet miatt nem érdemes kockáztatni a jövőbeni lehetőségeket. Ráadásul ha tömegével rúgnak ki informatikusokat és valóban sokan közülük kereskedni kezdenének az információkkal, akkor azok ára, értéke nagyon gyorsan lezuhanna és nem lenne érdemes küzdeni és kockáztatni értük.

Arany középút

Veszélyben leginkább azok a cégek vannak, melyek nem figyeltek oda arra, hogy a személyes és titkos adatok a megfelelő biztonsági korlátozások mellett legyenek csupán elérhetőek. Így előfordulhatnak harsány esetek, tanulságos példák, de a szakértők véleményét szummázva úgy tűnik, hogy a kockázat meglebegtetése inkább egy figyelemfelkeltő akció. Az IT-biztonsági cégeknek egyértelmű érdeke, hogy a lassuló piacon veszélyérzetet keltsenek, ezzel igényt generálva a biztonsági termékeikre. Lesöpörni sem lehet a kérdést az asztalról felelőtlenül, de kritikus problémaként tekinteni rá is túlzás lehet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 05:36

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.