:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. december 16. 10:18

Rekordbüntetést fizet a vesztegetési ügyek lezárásaként a Siemens

A Siemens rekordösszegű, 800 millió dolláros büntetést fizet az Egyesült Államokban a megvesztegetésekkel kapcsolatos vizsgálat lezárásaként, Németországban pedig 395 millióra bírságolták meg a céget. Az amerikai Igazságügyi Minisztérium akár 2,7 milliárd dollárra is büntethette volna a céget, az összeget azért mérsékelték, mert a német elektronikai óriásvállalat jogi képviselője útján együttműködött a hatóságokkal.

[HWSW] A Siemens rekordösszegű, 800 millió dolláros büntetést fizet az Egyesült Államokban a megvesztegetésekkel kapcsolatos vizsgálat lezárásaként, Németországban pedig 395 millióra bírságolták meg a céget. Az amerikai Igazságügyi Minisztérium akár 2,7 milliárd dollárra is büntethette volna a céget, az összeget azért mérsékelték, mert a német elektronikai óriásvállalat jogi képviselője útján együttműködött a hatóságokkal.

A Siemens a New York-i Debevoise & Plimpton LLP ügyvédi irodával működött együtt az ügy során. Az Egyesült Államokban elterjedt szokás, hogy a cégek lényegében saját maguk vizsgálják ki a problémás eseteket és átadják az eredményeket a hatóságoknak, cserébe kevéssé szigorú szankciókra és kisebb büntetésre számíthatnak. Az Igazságügyi Minisztérium közleménye szerint a Debevoise időről időre átadott jelentése nagyban segítették a saját nyomozást, ezek nélkül a vizsgálat sokkal tovább tartott volna és a büntetés is jóval nagyobb lehetne.

Az ügy lezárásaként a Siemens 450 millió dollárt fizet az Igazságügyi Minisztériumnak és 350 milliót az Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyeletnek. Az eset érdekessége, hogy a Siemens egyfajta "vádalkut" kötött a hatóságokkal, a rekordösszegű bírság kiszabása mellett a céget nem marasztalták el vesztegetés miatt, így továbbra is indulhat amerikai kormányzati megrendelésekért. A hivatalos iratokban az áll, hogy a Siemensnél könyvelési szabálytalanságokat tártak fel.

A német ipari óriásvállalatnál a 2006-ban kezdődött vizsgálatok több mint 1,3 milliárd dollárnyi gyanús pénzmozgást tártak fel: a cég az elmúlt 10 év során számos nagyszabású megrendelést nyert el úgy, hogy korrumpálta a döntéshozókat, vagy a szerződés értékének egy részét visszafizette nekik. "A megvesztegetés a napi gyakorlat része volt a Siemensnél" -- mondta Matthew Friedrich, az Egyesült Államok főügyésze.

A Siemens a szakszervezeti vezetőknél is próbálkozott piszkos ügyletekkel, hogy elhallgattassa azokat, és könnyebben hajtson végre átszervezéseket és leépítéseket a magas juttatásokhoz és biztonsághoz szokott német alkalmazottak körében. A vállalat az elmúlt évtizedben folyamatos stratégiai átalakuláson esett át, melynek során megszabadult a chip- és számítógépgyártástól, valamint a cég eredetét adó távközlési eszközöktől is. A Fujitsu Siemens Computersből történő kiszállásáról nyáron tájékoztatták a publikumot a németek.

Az illegális úton elnyert megbízások teljesítését nem állítják le, azonban a kenőpénzt elfogadó vezetőket felelősségre fogják vonni a saját országaikban, így még további évekig tarthat a Siemens kálváriája. Az Egyesült Államokon és Németországon kívül szűk egy tucat további országoban is folyik nyomozás a Siemens vesztegetési ügyei miatt, azaz a vállalat további büntetésekre is számíthat, azonban ezek bizonyosan nem lesznek akkorák, mint amekkorákat most szabtak ki rá. A német hatóságok több száz magánszemély felelősségét vizsgálják még mindig, és számos korábbi felsővezetőt is letartóztattak már.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.