Szerző: Bodnár Ádám

2008. december 22. 09:51

Dolgozóinak 10 százalékától válik meg az Electronic Arts

A korábban bejelentettnél másfélszer több alkalmazottat bocsát el az Electronic Arts. A világ egyik legnagyobb független játékkiadóka október végén 600 fős leépítésről döntött, a hét végén azonban ezt további 400-zal toldotta meg, illetve egyes létesítmények bezárásáról is döntött.

[HWSW] A korábban bejelentettnél másfélszer több alkalmazottat bocsát el az Electronic Arts. A világ egyik legnagyobb független játékkiadóka október végén 600 fős leépítésről döntött, a hét végén azonban ezt további 400-zal toldotta meg, illetve egyes létesítmények bezárásáról is döntött.

A gazdasági válság és a gyenge eladások miatt sürgős költségcsökkentési lépésekre szánta el magát az Electronic Arts (EA). A vállalat 1000 dolgozójától válik meg, ennek nyomán a létszám 10 százalékkal csökken. A vállalat emellett arról is döntött, hogy 9 létesítményét megszünteti, ezzel az irodák és stúdiók száma több mint 50-ről 40 fölé csökken. Az átszervezés áldozata lesz a kanadai Vancouverben található Black Box Studio, amelyet összevonnak a Burnabyben (szintén Kanada) működő másik egységgel. A Black Boxnál készültek az utóbbi idők Need for Speed epizódjai.

Korábban napvilágot láttak olyan pletykák, amelyek szerint az EA teljesen felhagy a Need for Speed epizódok készítésével, mivel az utóbbi időben a sorozat teljesen kifulladt, a folytatások egyre kevésbé nyerték el a kritikusok tetszését -- az idei Undercover a több teszt eredményét átlagoló Metacritic skáláján még a 70%-ot sem érte el. Az is szóba került, hogy mostantól kezdve nem évente, hanem kétévente érkezik egy új epizód, így több idő marad a csiszolgatásra, aminek az eredménye egy jobb minőségű szoftver lehet.

A videojáték-ipar eddig többé-kevésbé el volt szigetelne a gazdasági körülményektől, azonban a mostani válságban a kereskedők csak a biztosan eladható nagy sikerekre koncentrálnak és kevesebb címet tartanak készleten. A VG Chartz szerint novemberben az Egyesült Államokban a Left 4 Dead volt az EA legsikeresebb játéka, azonban a 424 ezer darabos eladott példányszám mindössze 11. helyre volt elég a rangsorban.

Az NPD legfrissebb előrejelzése szerint a videojátékok piaca 2008-ben 22 százalékkal 22 milliárd dollárra növekedik -- tavaly még 43 százalékkal nőttek az eladások, azaz a gazdasági válság nagyon is érezteti a hatását ebben az iparban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról