Szerző: Bodnár Ádám

2008. december 19. 10:02

A válság ellenére jól tartja magát az Oracle

Hosszú évek után először csökkent az Oracle profitja és az új szoftverlicencek értékesítéséből származó bevétel is visszaesett, ahogy a gazdasági válság hatására a vállalatok behúzták a kéziféket a beszerzések terén. A többi piaci szereplővel összevetve az Oracle azonban viszonylag jól állta a sarat, köszönhetően a hatalmas installált bázisból befolyó támogatási bevételeknek.

[HWSW] Hosszú évek után először csökkent az Oracle profitja és az új szoftverlicencek értékesítéséből származó bevétel is visszaesett, ahogy a gazdasági válság hatására a vállalatok behúzták a kéziféket a beszerzések terén. A többi piaci szereplővel összevetve az Oracle azonban viszonylag jól állta a sarat, köszönhetően a hatalmas installált bázisból befolyó támogatási bevételeknek.

A támogatási szerződések köszönik, jól vannak

A vállalat bevétele 6 százalékkal 5,69 milliárd dollárra emelkedett a november 30-án véget ért negyedévben, ez némileg elmaradt az elemzők 5,82 milliárdos előrejelzésétől. Az erősödő dollár is az Oracle ellen dolgozott, a cég bevételének több mint fele az Egyesült Államokon kívülről származik. Az Oracle nyeresége 1 százalékkal csökkenve 1,29 milliárd dollárt tett ki, az egyszeri tételek nélkül a részvényenkénti eredmény 34 cent volt, ami megfelelt a várakozásoknak.

Az Oracle azért tudta ilyen jól tartani magát, mert bevételének több mint fele támogatásból, szoftverkövetésből folyik be. A támogatásból származó forgalom 14 százalékkal nőtt éves szinten, ami ellensúlyozni tudta az új licenceladások 2,5 százalékos csökkenését. Az adatbázis- és köztesszoftver-terület jól tartotta magát, azonban az üzleti alkalmazások értékesítése 15 százalékkal szakadt be. Sorozatban ez volt a második negyedév, amikor az Oracle alkalmazásforgalma csökkent a megelőző év azonos időszakához képest.

A világ második szoftvergyártója 2005 januárja óta nem kevesebb mint 48 felvásárlást hajtott végre annak érdekében, hogy kiterjessze befolyását a hagyományos erősségének számító adatbáziskezelőn túlra. Az akvizíciókkal nem csak új termékek és technológiák, hanem új ügyfelek is a vállalathoz kerültek, amelyektől a támogatási szerződések keretében folyamatosan áramlik be a pénz az Oracle-hoz még akkor is, ha az új termékek nem fogynak jól.

Az eredmények bejelentése kapcsán rendezett elemzői konferenciahíváso Safra Catz elnök elmondta, a jelenleg is tartó harmadik negyedévben a szokásosnál sokkal kevesebb új szerződés megkötésére számítanak. Ennek ellenére éves szinten 4 százalékkal növekedő, 5,6 milliárd dollár körüli bevételt és részvényenként 31-33 centes nyereséget vár az Oracle.

Nehéz idők jönnek

A Gartner nemrég látványosan megvágta a vállalati szoftverpiac növekedésére vonatkozó előrejelzését, az elemzőcég szerint jövőre mindössze 6 százalékos bővülés várható ezen a területen, szemben a korábban prognosztizált 9 százalékkal. Lesznek olyan területek, amelyek továbbra is bővülnek majd, de számos, az Oracle-t is érintő szektorról jósolja a Gartner a megrendelések megállását.

Utóbbira egyik példaként a SOA (szolgáltatásorientált architektúra) projekteket hozza a Gartner, amelyeknél biztosan behúzzák majd a cégek a kéziféket és elhalasztják vagy éppen törlik azokat. Ez a terület lassan fog csak magára találni, de jelentős lesz a lassulás a klasszikus nagyvállalati alkalmazások piacán is, mint az ERP, a tartalomkezelés, az ellátásilánc-menedzsment és az ügyfélkapcsolat.

Ugyanakkor felértékelődnek az olyan szoftverek, amelyek segítenek hatékonyabbá tenni a szervezetek működését, például az üzleti folyamatmenedzsment (BPM) vagy a törzsadatkezelés (MDM). A költségek csökkentésére irányuló lépések nyertesi lehetnek a nyílt forrású szoftverek (operációs rendszerek és irodai csomagok), a virtulizációs megoldások, illetve a csökkentett utazási büdzsék miatt az üzenetküldére, hang- és videokonferenciára, valamint az online kollaborációra szolgáló eszközök.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról