:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. december 9. 09:00

Átszervezi a hardvergyártást, kivonul a merevlemezpiacról a Fujitsu

[WSJ/HWSW] A Fujitsu pénzügyi vezetője is megerősítette azokat a híreket, melyek szerint a japán vállalat a merevlemezgyártó részlegének eladásáról tárgyal. A cég emellett fontolgatja a Fujitsu Siemens fogyasztói PC-részlegének értékesítését is, illetve a chipgyártáshoz partnert keres.

[WSJ/HWSW] A Fujitsu pénzügyi vezetője is megerősítette azokat a híreket, melyek szerint a japán vállalat a merevlemezgyártó részlegének eladásáról tárgyal. A cég emellett fontolgatja a Fujitsu Siemens fogyasztói PC-részlegének értékesítését is, illetve a chipgyártáshoz partnert keres.

A Fujitsu jelentős átalakuláson esik át, amelynek keretén belül átalakítja hardver- és félvezetőgyártási tevékenységét, a közvetlen termékértékesítés helyett a nagyobb nyereségtartalmú megoldászállításra koncentrál és megszabadul a veszteségesen működő divízióktól. Kazuhito Kato pénzügyi vezető a Wall Street Journalnak elmondta, a Fujitsu számára a merevlemezgyártás veszteséges és amennyiben megtartanák a részleget, a veszteség egyre csak nőne. A márciusban véget érő idei pénzügyi évben a részleg több mint 100 millió dollár deficitet halmoz fel várhatóan.

A diszkgyártó üzletág eladása már korábban is felmerült, október elején arról cikkeztek japán lapok, hogy a Western Digital 70-100 milliárd jent (660-944 millió dollárt) ad a Fujitsu teljes merevlemezgyártási tevékenységéért, beleértve Japánban, Thaiföldön és a Fülöp-szigeteken található gyárakat, ahol összesen mintegy 15 ezren dolgoznak. Kato megerősítette, hogy a Western Digital is a lehetséges vevők között van, további részletekkel azonban nem szolgált.

A Fujitsu a félvezetőgyártási tevékenységet is át kívánja szervezni, azonban erről egyelőre konkrét részleteket nem árult el a cég pénzügyi vezére. Kato mindösse annyit mondott a Wall Street Journalnak, szóba kerülhet a chipgyártó üzletág teljes eladása, vagy egy vegyesvállalatba kiszervezés is.

Kato arról is beszélt, a Fujitsu több lehetséges vevővel is tárgyal a Fujitsu Siemens PC-gyártási tevékenységének felvásárlásáról, köztük a kínai Lenovóval. Amint arról a HWSW is beszámolt, a Siemens november elején bejelentette, kiszáll a Fujitsu Siemensből, üzletrészét a Fujitsunak adja el. Kato szerint a Fujitsu még az idei pénzügyi évben, azaz március vége előtt szeretné eladni a fogyasztói PC-üzletágat. Ugyanakkor -- mondta el a pénzügyi vezér -- konkrét tárgyalások még nem folynak az ügyben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

weekly

0

Mit adott nekünk a GSM?

2024. április 26. 10:20

Hazánkban harminc éve indultak az első GSM-hálózatok, ennek elő- és utóéletéről csevegünk kicsit ebben az adásban.

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.