Szerző: Koi Tamás

2008. december 17. 17:57

December végén végleg megszűnik az ABIT

Az év utolsó napján végleg megszűnik létezni a tuningosok körében alaplapjaival egykor rendkívül népszerű ABIT. A márka a tulajdonos Universal Scientific Industrial költségcsökkentési intézkedéseinek lett az áldozata, igaz, a brand az utóbbi években messze nem tündökölt úgy, mint fénykorában, az ezredforduló tájékán.

[HWSW] Az év utolsó napján végleg megszűnik létezni a tuningosok körében alaplapjaival egykor rendkívül népszerű ABIT. A márka a tulajdonos Universal Scientific Industrial költségcsökkentési intézkedéseinek lett az áldozata, igaz, a brand az utóbbi években messze nem tündökölt úgy, mint fénykorában, az ezredforduló tájékán.

Az ABIT egykoron az otthoni, hobbi gépépítők egyik legkedveltebb alaplapmárkájának számított, amiért a széleskörű beállítási lehetőségeknek köszönhetően elérhetővé tették a rendszer komponenseiben szunnyadó tartalékok kiaknázását. A cég pályája csúcsán alaplapok mellett más komponensek, így egyebek mellett videokártyák és hangkártyák gyártásával és forgalmazásával is foglalkozott, a menedzsment számlájára írható hibás üzleti döntéseknek, valamint egy sikkasztási botránynak köszönhetően előbb a kapcsolódó komponensrészleget volt kénytelen leépíteni, majd miután népszerűsége három-négy éve meredeken zuhanni kezdett, az alaplapgyártó részlegét is áruba bocsátotta.


Az ABIT egyik első sikerterméke, a BH6

A vevő 2006-ban lett meg az USI személyében, mely az ABIT brandet megvásárolva, mely a márka feltámadásában bízva további termékekkel bővítette az alaplapok termékcsaládját. A terv azonban nem vált valóra. Tavaly mindössze 2-3 millió ABIT alaplapot adtak el világszerte, ami nevetségesen kevésnek számít ebben az iparágban -- a nagyobb gyártóknak, mint amilyen az ASUS, ez kevesebb mint egyhavi termelése.

Az ABIT a Computexen még bemutatott néhány új, Intel chipkészletekre épülő alaplapot, mostanra azonban egészen bizonyossá vált, hogy ez volt az ABIT utolsó alaplapsorozata. Az USI égisze alatt az ABIT alaplapok mellett foglalkozott multimédiás termékekkel (hangszórókészletek, HTPC-k, digitális képkeretek) is, ezeknél sem várható termékfrissítés a jövőben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról