Szerző: Koi Tamás

2008. december 16. 15:27

Két hétre leáll a termelés a Toshiba és a SanDisk két flashmemória-gyárában

Történetében először kénytelen leállítani a SanDiskkel közösen épített két NAND flashmemória gyárát a Toshiba, miután a gazdasági recesszió miatt jelentős mértékben csökkent a kereslet a szilíciumalapú tárolókra. A gyártó emellett januártól jelentősen csökkenti a kibocsátását, ráadásul egyelőre esély sincs rá, hogy a korlátozást egyhamar feloldják.

[HWSW] Történetében először kénytelen leállítani a SanDiskkel közösen épített két NAND flashmemória gyárát a Toshiba, miután a gazdasági recesszió miatt jelentős mértékben csökkent a kereslet a szilíciumalapú tárolókra. A gyártó emellett januártól jelentősen csökkenti a kibocsátását, ráadásul egyelőre esély sincs rá, hogy a korlátozást egyhamar feloldják.

December 31-től 13 napon keresztül leáll a Toshiba és a SanDisk két NAND flashmemória gyára -- írta meg a Reuters. A japán Jokkajcsiban található üzemekben 300 milliméteres szilíciumostyákat gyártanak, jelenleg havonta összesen 260 ezret. A komplexumban található, kizárólag a Toshiba által üzemeltetett, 200 milliméteres ostyákat előállító gyártósorokon szintén szünetel majd a termelés, a tervek szerint négy napig.

A koreai Samsung Electronics után a világ második számú flashmemória-gyártójaként számon tartott Toshiba a leállást követően erősen korlátozza a termelést a két SanDiskkel közösen üzemeltetett gyáregységben: a gyártási kapacitást 30 százalékkal tervezi visszafogni a két vállalat. Azt egyelőre nem tudni, hogy a volumenkorlátot meddig tartják fent: "Egyelőre csak annyit tudunk mondani, hogy a termelés korlátozása várhatóan január után is érvényben marad. Nem úgy tűnik, mintha gyorsan magára találna a piac" -- nyilatkozta a hírügynökségnek a Toshiba egyik szóvivője.

A chipektől az atomreaktorokon át a szórakoztatóelektronikai berendezésekig bezárólag rendkívül széles termékportfólióval rendelkező Toshiba a szenvedő chipüzletág miatt szeptemberben csaknem felére csökkentette az idei üzleti évre vonatkozó profitelőrejelzését: Muraoka Fumio pénzügyi igazgató a NAND flash chipek túlraktározásából eredő árerózióval magyarázta a részleg gyenge teljesítményét. A helyzetet nehezíti, hogy az első félévben a szórakoztatóelektronikai eszközökbe szánt vezérlőchipek iránti kereslet is csökkent, állítják a gyártónál.

Az iSuppli az év folyamán újra és újra lefelé módosította a NAND-piaccal kapcsolatos várakozásait. Egy korábbi becslése 27 százalékról 9 százalékra mérsékelte a növekedési kilátásokat, a Toshiba eredményeit is negatívan befolyásoló árprés hatására azonban már egyre mélyülő csökkenést mutatnak a piackutató adatai -- ez egyharmada a korábban jelzett 27 százalékos növekedésnek. "A fő tényező a romló kilátások mögött a fogyasztói kiadások gyengülése" -- mondta el Kim Nam Hyung, az iSuppli vezető elemzője.

Az ősszel kitört pénzügyi zavar hatására botladozó gazdaság egy újabb pofont adtak a piacnak, amiért az iSuppli a NAND flash chipek piacának 14 százalékos csökkenését prognosztizálja, sőt 2009-re további 15 százalékos olvadást jelez előre, ahogyan a jelenlegi helyzet hatásai a következő év folyamán is éreztetik magukat -- korábban 12 százalékos növekedést várt még a jövő évtől a cég. Mindeközben a fogyasztók és a chipeket felhasználó cégek örülhetnek, 1 gigabájt NAND flash 62 százalékkal lett olcsóbb idén, jövőre pedig további 50 százalékos árzuhanás várható.

A Toshiba nehézségeit a túltermeléses környezeten felül fokozza, hogy a pénzügyi gyökerű válság hatására a japán fizetőeszköz, a jen drasztikus megdrágult a legtöbb valutával szemben, ami a főként exportra termelő céget nehéz helyzetbe hozza, hiszen az árfolyammozgás hatására erősen olvad a jenben realizált bevétele. A termelés visszafogása ráadásul teret enged a riválisoknak, elsősorban a Samsung Electronicsnak, mely a DRAM-piacon már bebizonyította, hogy nem riad vissza a sebezhető riválisok agresszív kiszorításától, még ha ennek dollármilliárdos ára is van. További meghatározó szereplők a Hynix, valamint a Micron és az Intel szövetsége, összesen több mint a piac 95 százalékát uralják. A leszállított NAND-kapacitás mennyisége idén 126 százalékkal növekszik az iSuppli becslése szerint, jövőre pedig további 71 százalékkal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról