Szerző: Bodnár Ádám

2008. november 17. 13:04

Sokan tartanak a nyílt forrású szoftverek jogi buktatóitól

A vállalatok 85 százaléka már használ nyílt forrású szoftvereket, a fennmaradó 15 százalék pedig egy éven belül tervezi a bevezetésüket -- derül ki a Gartner nemzetközi felméréséből, ami közel 300 cég bevonásával készült. A nyílt forrás legfőbb előnye az olcsóság, a legnagyobb hátránya pedig a licencek kuszasága -- áll a tanulmányban.

[HWSW] A vállalatok 85 százaléka már használ nyílt forrású szoftvereket, a fennmaradó 15 százalék pedig egy éven belül tervezi a bevezetésüket -- derül ki a Gartner nemzetközi felméréséből, ami közel 300 cég bevonásával készült. A nyílt forrás legfőbb előnye az olcsóság, a legnagyobb hátránya pedig a licencek kuszasága -- áll a tanulmányban.

A legfőbb vonzerő: alacsonyabb TCO

A nyílt forrású szoftverek legfőbb vonzerejének az alacsonyabb birtoklási költséget (TCO) jelölték meg a válaszadók, emellett sokan említették hogy a nyílt szoftverekkel dolgozva hamarabb elindíthatók az új projektek, mivel gyakran nincsen szükség bonyolult beszerzési folyamatokra. A nyílt szoftverek nagy előnyének nevezték még a válaszadók azt is, hogy általuk csökkenthető a szállítóktól való függőség.

A legnagyobb problémának a kézbentarthatóságot, illetve annak hiányát jelölték meg a felmérésben szereplő vállalatok. A válaszokból az derül ki, a potenciális felhasználókat összezavarja a sokféle licencelési konstrukció is, néha egy-egy szoftver többféle licenc alatt is elérhető, ezért gyakran nem egyszerű feladat eldönteni, pontosan milyen jogokkal és kötelezettségekkel jár egy nyílt forrású szoftver bevezetése. "Ahogy az idő telik, ezeket a problémákat biztos orvosolni fogják, de ez egy lassú folyamat. A nyílt forrású szoftverek népszerűségének növekedése ki fogja kényszeríteni a szükséges változásokat" -- vélekedik Laurie Wurster, a Gartner kutatási vezetője.

Egy másik, az Open Solutions Alliance által elvégzett felmérés eredményei rímelnek a Gartner megállapításaira. Az OSA szerint a nyílt forrású szoftverek legfőbb vonzereje a relatív olcsóságuk, a felmérésben a válaszadók 78 százaléka szerint ez volt az első számú tényező, amely mellettük szól, emellett fontos szerepet játszik a gyártófüggetlenség is. A terjedés legfontosabb hátráltatójának a nyílt forrás körüli jogi kérdéseket látja a piac.

A Gartner felmérése szerint a vállalatok 69 százalékánál nincs formális szabály a nyílt forrású szoftverek használatának feltételeiről, illetve sok helyen bár használnak nyílt megoldásokat, a pontos körülményei nincsenek rögzítve, ez pedig szellemi tulajdon illetéktelen használatával kapcsolatos kockázatok forrása lehet.

Infrastruktúra

A Gartner kutatása alapján a nyílt forrásra alapozó projektek fele már üzleti kritikus folyamatokat támogat. A nyílt forrású megoldásokat továbbra is elsősorban az infrastruktúra szintjén vetik be a legtöbben, de egyre növekszik a nyílt üzleti alkalmazások elfogadottsága is. A nyílt alkalmazások jelentős részével egy korábbi zárt szoftvert cserélnek le a vállalatok -- ez a jelenség elsősorban olyan cégekre jellemző, amelyek az infrastrukrúra szintjén már használnak nyílt forrású szoftvereket.

Az alkalmazási területek közül az ügyfélkezelés az a terület, ahol a nyílt forrású szoftverek élenjárnak az elterjedtségüket tekintve, ezt követi a vállalati integráció, a pénzügy és adminisztráció, illetve az üzleti elemzés.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról