Szerző: Koi Tamás

2008. november 12. 14:29

Az üzleti megoldásokra koncentrál az átalakuló Fujitsu Siemens

Új vezetéssel, egyelőre még pontosan meg nem határozott termékstratégiával és új filozófiával vág neki a jövőnek a Fujitsu Siemens Computers, mely április elsejétől a cégstruktúra átalakítása révén száz százalékban japán tulajdonba kerül. Egyre világosabbá válik ugyanakkor, hogy a gyártó elsősorban a nagyobb profitot hozó vállalati üzletágnak szánna kulcsszerepet a jövőben.

[HWSW] Új vezetéssel, egyelőre még pontosan meg nem határozott termékstratégiával és új filozófiával vág neki a jövőnek a Fujitsu Siemens Computers, mely április elsejétől a cégstruktúra átalakítása révén száz százalékban japán tulajdonba kerül. Egyre világosabbá válik ugyanakkor, hogy a gyártó elsősorban a nagyobb profitot hozó vállalati üzletágnak szánna kulcsszerepet a jövőben.

Borítékolva volt

"Van jó és rossz oldala is annak, hogy a Siemens kivonul a cégből" -- tért rá azonnal a lényegre a VISIT rendezvény nyitóelőadásán Joseph Reger, a Fujitsu Siemens magyar származású technológiai igazgatóhelyettese. Reger a sajtó képviselői és a gyártó vállalati partnerei előtt kifejtette, a cégstruktúra-váltás akár kézenfekvőnek is tekinthető, hiszen a IT-megoldások szállítása sosem képezte a Siemens fő profilját.

Fujitsu Siemens szerverek
Üzleti megoldások előtérben

Az igazgatóhelyettes elmondta, hogy a cég új termékstratégiáját egyelőre még nem vázolták, vázolhatják fel teljes mértékben, ugyanakkor a cég közel kilenc éve -- tehát nem a mostani tulajdonosi váltások hatására -- dolgozik a termékportfólió átalakításán. "Minden szegmenst lefedő insfrastruktúra-szállítóvá szeretnénk átalakítani cégünket. (…) Egy nagy lépést teszünk a szolgáltatások irányába, de nem azért, mert a Fujitsu megveszi a Siemens részét, hanem azért, mert a váltás szükségszerű."

[+] A Fujitsu kivásárolja a Siemenset a Fujitsu Siemensből

A Fujitsu Siemens Computers november 4-én jelentette be, hogy a jelenlegi cégben 50 százalékos tulajdonrésszel bíró Fujitsu vásárolja meg a Siemens 50 százalékos üzletrészét a két cég számítógépgyártó vegyesvállalatában. A 450 millió eurós tranzakció a tervek szerint 2009. április 1-én, vagyis a Fujitsu következő pénzügyi évének kezdetén zárulhat le. A Fujitsu saját termékekkel jelenleg is erős szereplője a japán PC- és szerverpiacnak, a kínálata azonban részben vagy teljesen eltérő a Fujitsu Siemensétől. A Fujitsu Siemens feletti irányítás megszerzése utáni időszakra egységes termékkínálatot is ígér a japán cég.

Az üzleti megoldásokra fekszenek rá

Reger újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a vállalat nem tervezi bezárni augsburgi gyárát, mely jelenleg a legnagyobb európai számítógépgyártó üzem, ráadásul a kontinens egyik legdrágább munkaerőpiacán működik, így a Fujitsu Siemens versenyképességének egyik fő kerékkötője -- a versenytársak jóval olcsóbb országokban termelnek, illetve termeltetnek.

A vállalat a VISIT rendezvényen elsősorban az üzleti megoldások (vékonykliensek, CentricStor mentési és adattárolási megoldások, szerverek, stb.) bemutatására helyezte a hangsúlyt, az augsburgi vásárközpont területén található kiállítóteremben -- az új termékstratégiának megfelelően -- alig jutottak szerephez a fogyasztói piacra szánt termékek (jellemzően noteszgépek, monitorok). Egyelőre nem is tudni, az átalakulás pontosan milyen kihatással lehet a Fujitsu Siemens konzumer ágazatára.

Kellett a vérfrissítés

Noha a kiállítás sajtóprogramjából már a múlt heti bejelentést megelőzően kihúzták az interjúlehetőséget a Fujitsu Siemens leköszönő elnök-vezérigazgatójával, Bernd Bishoffal, a HWSW-nek mégis villáminterjút adott a céget 2004 óta irányító, a múlt héten leköszönt vezető. "Mostanra mindenki számára világossá vált, hogy a Fujitsu átveszi az irányítást, a vállalat így most már igazi világcégként működik majd tovább. Szerintem jó működik majd a dolog" -- kezdte Bischoff.

"Eredetileg a hatvanas éveim végén akartam nyugdíjba vonulni, most egy évvel hamarabb elmegyek, mert szerintem jobb a vállalatnak, ha nem az átalakulás kellős közepén lesz új vezetője. Könnyebb az új csapatnak, ha már az elejétől új vezetőt is kap" -- kommentálta Bischoff a leköszönésének okát. "Az új vezetők korábban mind nekem dolgoztak, így alapvetően most is jól kijövünk egymással" -- válaszolta a volt cégvezető arra a kérdésre, hogy milyen a viszonya az új menedzsmenttel. Bischoff a decemberig tartó átadás-átvételig még besegít a vállalatnál, utódja a korábbi pénzügyi vezérigazgató, Kai Flore lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról