:

Szerző: Bizó Dániel

2008. november 20. 17:32

Decho néven szervezi ki cloud-szolgáltatásait az EMC

Decho néven cloud tárolási platformot fejlesztő és üzemeltető céget alapított az EMC. A lépéssel gyakorlatilag kiszervezte a Mozy és a Pi felvásárlásával megszerzett tevékenységeket, és lényegében különválaszotta a vállalatoknak szóló tárolási hardverek és szoftverek értékesítését a saját tárolási szolgáltatástól.

[HWSW] Decho néven cloud tárolási platformot fejlesztő és üzemeltető céget alapított az EMC. A lépéssel gyakorlatilag kiszervezte a Mozy és a Pi felvásárlásával megszerzett tevékenységeket, és lényegében különválaszotta a vállalatoknak szóló tárolási hardverek és szoftverek értékesítését a saját tárolási szolgáltatástól.

Digitális visszhangunk a neten

A Decho, mely a digital echo tömörítése, fogyasztóknak és üzleti felhasználóknak kíván webalapú adattárolási és adatmentési szolgáltatást kínálni. Hasonlóan más, elosztott architektúrára épülő számítógéprendszereken futó szolgáltatásokhoz, a Decho is egy hatalmas szerverhálózattal megtámogatva kínálja ezeket a termékeket egy kliensenként megállapított havidíjért cserébe.

A Decho a Mozy és a Pi tevékenységét kombinálja. A Mozy egy online backup megoldás egyéni és céges felhasználók számára. Két gigabájtig ingyenes, havi 5 dollárért cserébe viszont korlátlan tárterületet kap minden kliens. Tavaly szeptemberi felvásárlásakor a Mozy mintegy 300 ezer felhasználóval rendelkezett, köztük 8 ezer vállalati ügyféllel. A Pi a magánadatok tárolására szakosodott -- dokumentumok, képek, videók, levelek rendszerezése.

A Mozy, a Pi és az EMC tárolótechnológiai kompetenciáinak kombinálásával a Decho cloud tárolási megoldásokat fejleszt ki majd, a csapásirány nagyvonalú felvázolásán kívül azonban egyelőre azonban nem részletezte a termékterveket. A Decho Bangalore-ban (India), Montrealban (Kanada), továbbá Seattle-ben és Utah-ban (Egyesült Államok) rendelkezik fejlesztési központokkal.

Cloud

A hangzatos cloud tárolás inkább egy kiszolgáló rendszer képességeire utal, semmint a felhasználók számára bír közvetlen jelentőséggel. Egy (fejlett) cloud lényegében egy magas fokon automatizált és virtualizált szerverhálózat, ahol az adatok többszörös földrajzi redundanciával bírnak, míg egy felhasználót lényegében bármelyik gép kiszolgálhat, és akár több tucat szerver egyidejű meghibásodása esetén sem érzékelnek a felhasználók többet egy pillanatnyi megbotlásnál. A Decho esetében a cél, hogy adataink biztonságban legyenek, és bárhonnan bármikor kényelmesen elérjük egy nethozzáférés segítségével.

Napjaink egyik egyértelmű megatrendje, hogy a számítástechnika egyre inkább egy internetre építő szolgáltatások felé súlyozódik át, azaz hangzatos szavakkal az alkalmazások és adatok a cloud felé tartanak. Az elmúlt egy évben számos vállalat jelent meg online háttértár szolgáltatással, különféle koncepciókkal. Legutóbb a Dropbox indult el, mely lényegében egy internetes SAN-ként fogható fel. A Wuala specialitása, hogy szerverparkját peer-to-peer technológiával támogatja meg, ahol a felhasználók rendelkezésre bocsáthatnak tetszőleges mennyiségű tárkapacitást merevlemezükből.

A Microsoft Windows Live SkyDrive ingyenesen kínál 5 gigabájtot, ugyanakkor legfeljebb 50 megabájtos állományokat tölthetünk fel, és csak Windows Explorerrel képes drag&drop integrációra ActiveX vezérlővel. Hasonló ingyenes szolgáltatást kínál a Yahoo! is Briefcase néven. Professzionális felhasználásra a Symantec SwapDrive és az IBM szolgáltatásai érhetőek el, de PC-hez a HP, a Dell, legújabban pedig a Lenovo és netbookjaihoz az Asus is kínál már online tárhelyet -- a lista már rég nem lehet teljes, gyakorlatilag mindenki belépett a területre.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.