:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. november 18. 16:16

Fittyet hány a gazdasági válságra a HP

Egészséges negyedéves eredményekről adott számot a HP. A vállalat közzétette előzetes pénzügyi adatait, amelyek jócskán felülmúlták az elemzői várakozásokat -- a hírek nyomán a részvényárfolyam 12 százalékkal lőtt ki. A HP-papírok több informatikai cég részvényeit is felfelé húzzák.

[HWSW] Egészséges negyedéves eredményekről adott számot a HP. A vállalat közzétette előzetes pénzügyi adatait, amelyek jócskán felülmúlták az elemzői várakozásokat -- a hírek nyomán a részvényárfolyam 12 százalékkal lőtt ki. A HP-papírok több informatikai cég részvényeit is felfelé húzzák.

Az október végén zárult negyedik negyedévében a forgalom meghaladta a 33 milliárd dollárt, ami 19 százalékos növekedésnek felel meg. A bővülés persze nagyrészt az EDS nyár végi felvásárlásnak köszönhető, ennek hatásai nélkül a bevétel növekedése csak 5 százalék lett volna, az árfolyamhatás kiszűrésével pedig mindössze 2 százalék. A Reuters által megkérdezett elemzők átlagosan 33,1 milliárdos bevételt vártak.

Az egy részvényegységre jutó eredmény az általánosan elfogadott számviteli alapelvek szerint 84 cent volt, az egyszeri tételektől, például az átszervezések és akvizíciók költségeitől, illetve amortizációtól megtisztított profit pedig részvényenként 1,03 dollárt tett ki, ami 3 centtel felülmúlta az elemzői várakozásokat. "A HP versenyelőnye, hogy a kihívásokkal teli piaci környezetben is jól működik, ez teszi lehetővé hog növelje piaci részesedését és megerősödve jöjjön ki a jelenlegi gazdasági környezetből" -- mondta a számok kapcsán Mark Hurd elnök-vezérigazgató.

A most kezdődött 2009-es pénzügyi évre a kedvezőtlen gazdasági körülmények és a dollár viszonylagos erőssége miatt azonban a korábbinál alacsonyabb, mindössze 6-7 százalékos növekedést várnak a cégnél. Az első negyedévre 32-32,5 milliárdos forgalmat jövendöl a HP részvényenként 80-82 centes GAAP szerinti eredménnyel, a teljes pénzügyi évre pedig 127,5 és 130 milliárd közé eső bevételt jósolnak a vezetők, az egy részvényegységre jutó profit 3,38 és 3,53 dollár lehet GAAP szerint. A vállalat november 24-én hozza nyilvánosságra végleges negyedéves pénzügyi mutatóit, illetve részletes előrejelzését.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.