Szerző: Bodnár Ádám

2008. november 19. 13:35

Szoftverrel és oktatással támogatja a hazai startupokat a Microsoft

Magyarországon is elindult a Microsoft BizSpark programja, amelynek keretében induló vállalkozások három éven át ingyen használhatják a cég alkalmazásplatform-termékeit, illetve az Azure cloud-platformot. A Microsoft nyilvánvaló célja, hogy ezeket elterjessze, akár olyan áron is, hogy kezdetben ingyen adja őket.

[HWSW] Magyarországon is elindult a Microsoft BizSpark programja, amelynek keretében induló vállalkozások három éven át ingyen használhatják a cég alkalmazásplatform-termékeit, illetve az Azure cloud-platformot. A Microsoft nyilvánvaló célja, hogy ezeket elterjessze, akár olyan áron is, hogy kezdetben ingyen adja őket.

Ingyen szoftver

A BizSpark keretén belül olyan szoftvert vagy szoftveralapú szolgáltatást fejlesztő cégek juthatnak a Microsoft termékeihez, amelyek legfeljebb 3 éve léteznek, éves árbevételük nem haladja meg az 1 millió dollárt (210 millió forintot), és a tulajdonosuk természetes személy -- utóbbi kitétellel azt akadályozza meg a Microsoft, hogy régóta meglevő, "befutott" cégek egy leányvállalat alapításával próbáljanak ingyenes szoftverekhez jutni.

A programban többek között a Windows Server, Visual Studio, SQL Server, BizTalk Server, Office SharePoint Portal Server és System Center termékek érhetők majd el MSDN Professional licenc keretében, amely nem csak ingyenes letöltést és használatot tesz lehetővé, hanem támogatási szolgáltatások is tartoznak hozzá -- évente két incidens kezelésért még nem kell fizetni. A licencekre vonatkozó megkötés nincs, azaz egy startup akár a Windows Server Datacenter Editionhöz és az SQL Server Enterprise-hoz is hozzájuthat. Ha egy vállalat az összes elérhető szoftvert három évre igénybe veszi, a támogatás értéke 120-150 ezer euró.

Drajkó László, a Microsoft hazai leányvállalatának ügyvezetője elmondta, a cég hisz abban, hogy a szoftverei és szolgáltatásai olyan többletértéket képviselnek a szabadon hozzáférhető megoldásokhoz képest, amelyekre érdemes alapozni. Ugyanakkor tisztában van azzal, hogy a Microsoft megoldásai esetében a belépési küszöb magas, ezt szorítja le a BizSpark.

Nem csak szoftvert

"A célunk az, hogy a következő Yahoo! vagy a következő eBay a Microsoft platformján induljon el" -- mondta a HWSW-nek Csiszár Dénes, a Microsoft üzletfejlesztési menedzsere, aki sikernek könyvelné el, ha már évente három vállalkozás a BizSparknak köszönhetően meg tudná valósítani az ötletét és pénzügyi befektetőt tudna találni. A program keretén belül a Microsoft lehetőséget biztosít a cégeknek a bemutatkozásra és az eszmecserére a BizSpark közösségi terében.

A program keretében nem csak szoftverrel segíti a cégek indulását a Microsoft, hanem a partnerei bevonásával üzleti tanácsadást is nyújt annak érdekében, hogy a startupoknak a lehető legnagyobb esélye legyen tőkét bevonni. Ez a BizSpark program célja is egyben, és amennyiben egy vállalat ilyesfajta sikert ér el, vagyis a tulajdonosi kör megváltozik, a program számára automatikusan véget is ér, azaz kikerül a támogatásra jogosultak közül. A program végén, azaz a tőkebevonáskor vagy a három év elteltével a cégeknek egy 100 dolláros jelképes összeget kell fizetniük.

A Network Partnerek (Enterprise Europe Network, ITDH, Innostart, Junior Achievement Magyarország, Lilly Media, Kitchen Budapest, Blogter, Magyar Startup és Spinoff Egyesület) többek között üzleti angol nyelvet és kommunikációt, üzleti tervezést, projektmenedzsmentet, jogi illetve a vállalkozás sikeres beindításához és a későbbi tökebevonáshoz szükséges jogi és gazdasági ismereteket oktatnak -- ingyen.

Jelentés

A jelentkezéshez a startupoknak elég meglátogatni a BizSpark weboldalt, megadniuk az adataikat, majd itt kiválasztani valamelyik Network Partnert. Ezt követően átesnek egy előzetes felmérésen, és ha megfelelnek a feltételeknek, akkor megkapják a szoftverek letöltésére és használatára jogosító MSDN licencet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról