Szerző: Bányai György

2008. november 11. 12:34

A Sigma megvásárolta a képérzékelőket fejlesztő Foveont

A japán Sigma a különleges képérzékelőket fejlesztő és gyártó Foveon száz százalékos tulajdonosává vált. A Foveon az akvizíciót követően változatlanul működik, az eddigiekkel megegyező ütemben folytatja az X3 képérzékelő szenzorok fejlesztését is.

[HWSW] A japán Sigma a különleges képérzékelőket fejlesztő és gyártó Foveon száz százalékos tulajdonosává vált. A Foveon az akvizíciót követően változatlanul működik, az eddigiekkel megegyező ütemben folytatja az X3 képérzékelő szenzorok fejlesztését is.

A japán székhelyű Sigma ma jelentette be, hogy a három külön színelnyelő-réteggel rendelkező képérzékelő szenzorokat fejlesztő Foveon száz százalékos tulajdonosává vált. A Foveon mindennapjaira az akvizíció nincs hatással, a képérzékelők fejlesztése továbbra is a kaliforniai San Joséban folyik majd, az eddigivel megegyező ütemben. A két cég 2000 óta ápol egymással szoros kapcsolatot, mely már eddig is több olyan Sigma fényképezőgépet eredményezett, melyben Foveon képérzékelő található.

A Foveon 2002. február 11.-én bejelentett forradalmi újítása egy szenzor-érzékelőnél, egy pixelnél képes a teljes színskála érzékelésére. A technológia a szilícium azon tulajdonságán alapul, hogy a különböző színeknek megfelelő spektrumú fényt a szilícium különböző mélységekben nyeli el. A kék fényt a szenzor a felszínhez közel érzékeli, míg a vörös fény jut a legmélyebb rétegig.

Minden X3 Foveon képérzékelő-pixel három fénydetektorból áll, melyek a szenzor különböző mélységeiben vannak elhelyezve, s a különböző alapszínekre reagálnak. A három fénydetektor az elnyelt fényt elektronikus jelekké alakítja, melyet a Foveon képalkotó szoftvere dolgoz fel. A Foveon az első és máig egyetlen olyan cég, mely a szílicium ezen képességét használja fel képérzékelő szenzorok tervezésére és készítésére.

Sigma DP1

A Foveon és a Sigma együttműködés legutóbbi gyümölcse az SD14 tükörreflexes gépváz, valamint a kompaktméretű, ám a Sigma SD14-ben használt képérzékelőt alkalmazó DP-1, melyet már hazánkban is meg lehet vásárolni, csúcskategóriás kompaktokéhoz hasonló áron. A jövő a két vállalat számára az egyszerűbb fejlesztéseket hozhatja el, melyek során gördülékenyebbé válhat a képérzékelő szenzorok fényképezőkhöz, tükörreflexes vázakhoz, valamint optikákhoz illesztése.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról