Szerző: Bodnár Ádám

2008. november 4. 09:01

Komótosan nő a Vista piaci részesedése

Egy év alatt közel háromszorosára nőtt a Windows Vista piaci részesedése a Net Applications statisztikái szerint, amelyek a vállalat által figyelt weboldalak látogatási adatai alapján készülnek.

[HWSW] Egy év alatt közel háromszorosára nőtt a Windows Vista piaci részesedése a Net Applications statisztikái szerint, amelyek a vállalat által figyelt weboldalak látogatási adatai alapján készülnek.

Egy éve még csak a felhasználók kevesebb mint 8 százaléka használt Vistát, mostanra a részarányuk megközelítette a 20 százalékot. A Vista nem túl nagy meglepetésre a többi Windows-változattól szívott el felhasználókat. Egy év alatt a Windows XP részesedése 79 százalékról 68 százalékra csökkent, miközben a Windows 2000 felhasználóinak aránya 3,1 százalékról 1,7 százalékra apadt.

A Net Applications adatai alapján a Mac OS térnyerése egyérteéműen kimutatható ugyan, de közel sem olyan gyors, mint amilyennek a médiamegjelenések alapján tűnik. A statisztikák szerint egy éve a Mac-felhasználók részaránya 6,6 százalék volt, idén októberben pedig 8,2 százalék, a különbség csupán 1,6 százalékpont tehát. Az Apple továbbra is bírja a korábbi Mac-tulajdonosok bizalmát, de az nem jelenthető ki egyértelműen, hogy a Windows-felhasználók tömegesen térnének át Mac OS-re, a Windows Vista, XP és 2000 összesített részesedése ugyanis nagyobb mértékben csökkent tavaly október óta mint amennyit a Mac OS-é nőtt.

A különféle Linux-disztribúciók is növelték befolyásukat, a szabad operációs rendszert azonban a felhasználóknak még így is csupán 0,7 százaléka választotta -- ennél még Windows 2000-et vagy PowerPC-n futó Mac OS-t is jóval többen használnak. A Linux tehát egyelőre a támogató vállalatok és a közösségi kezdeményezések minden igyekezete ellenére sem képes betörni a mainstream desktop operációs rendszerek közé.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

2

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.