:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. november 24. 12:36

A hardvergyártók lehetnek a válság legnagyobb vesztesei

Az IDC frissített előrejelzése borús képet fest az EMEA-régió informatikai piacáról, de Kelet-közép Európában jövőre még így is 9 százalékos növekedést vár. Korábban 16 százalékos piaci bővülést prognosztizált 2009-re az elemzőcég. A hardvergyártók kapják a legnagyobb pofont, de lesznek olyan területek is, amik alig érzik meg a válságot.

[HWSW] Az IDC frissített előrejelzése borús képet fest az EMEA-régió informatikai piacáról, de Kelet-közép Európában jövőre még így is 9 százalékos növekedést vár. Korábban 16 százalékos piaci bővülést prognosztizált 2009-re az elemzőcég. A hardvergyártók kapják a legnagyobb pofont, de lesznek olyan területek is, amik alig érzik meg a válságot.

A hardvergyártók járnak a legrosszabbul

A világgazdasági fordulat az informatikai piacokra is rányomja a bélyegét, az EMEA régióban ez minden területen érzékelhető lesz. A legfejlettebb országokban, Nyugat-Európában mindössze 1 százalékkal nő az IT-piac 2009-ben, a fejlődő területeken azonban még a látványos visszaesés ellenére is egészséges bővülésre van kilátás. Az IDC szerint a kereslet is az utóbbi országokban élénkülhet meg hamarabb, akár már 2010-ben újra erőre kaphatnak az eladások.

A visszaesés egyértelmű vesztesi a hardverszállítók lehetnek, az IDC előrejelzése szerint a gazdaság hanyatlása leginkább a szerverbeszerzésekre nyomja majd rá a bélyegét, a PC-k cseréjét pedig alighanem igyekeznek a lehető legjobban elodázni a vállalatok. A hardverszerktor ezért jövőre 2 százalékkal csökken majd az EMEA régióban, de a szoftvereladásoknál is csupán 4 százalékos fellendülésre számít az elemzőcég. A hanyatlás itt elsősorban az üzleti szoftverek szállítóit érinti majd érzékenyen, az ügyfeleik ebben a bizonytalan időszakban alighanem rendre elhalasztják majd a frissítést az újabb verziókra. A szolgáltatási piacon a projektek elhalasztására vagy törlésére lehet számítani, illetve az outourcing-megállapodások újratárgyalására.

"Az informatikai költések egyre inkább a költségcsökkentés és a hatékonyságnövelés irányába fordulnak majd" -- mondta Marcel Warmerdam, az IDC EMEA régióért felelős kutatási igazgatója. Mindazonáltal lesznek olyan területek, amelyek jól jöhetnek ki a gazdasági visszaesést követő IT-piaci fókuszváltásból.

Ahol továbbra is növekedés várható

A hardverpiacon az okostelefonok és az IP-telefonok szegmense továbbra is kétszámjegyű százalékos növekedést előtt áll az IDC szerint, a szoftverszegmensben pedig jó esély kínálkozik a nyílt forrású megoldások terjedésére, mert a felhasználók szeretnének licencköltséget megtakarítani -- ugyanezen ok miatt jöhetnek lendületbe a szolgáltatásként kínált szoftverek is. Az outsourcing-piac szereplői is jól járhatnak, ha a cégek végre ráébrednek, hogy a PC- és infrastruktúra-üzemeltetés házon belül milyen drága lehet.

Az üzletbiztonság és informatikai biztonság is olyan területek, amelyekre továbbra is sokat költenek majd a vállalatok, mivel ezek a gazdasági környezettől függetlenül húsbavágó kérdések -- véli az IDC. A hitelválság nyomán várható, hogy a pénzügyi szektorban új szabályozásokat és előírásokat vezetnek be, amelyek további lökést adhatnak az IT-biztonsági és megfelelési (compliance) megoldásoknak, illetve projekteknek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 11:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.