Szerző: Koi Tamás

2008. november 25. 10:11

Sony: nem megy olyan jól a Blu-ray szekere, mint vártuk

[Reuters/HWSW] Az idei ünnepi szezon egyik legkeresettebb árucikke a Blu-ray lejátszó lehet a tengerentúlon, a gyártók ettől függetlenül a vártnál eredetileg jobb forgalomra számítottak idén. A szabványt megalkotó Sony szerint mindez elsősorban a kedvezőtlen gazdasági körülmények számlájára írható.

[Reuters/HWSW] Az idei ünnepi szezon egyik legkeresettebb árucikke a Blu-ray lejátszó lehet a tengerentúlon, a gyártók ettől függetlenül a vártnál eredetileg jobb forgalomra számítottak idén. A szabványt megalkotó Sony szerint mindez elsősorban a kedvezőtlen gazdasági körülmények számlájára írható.

A DVD utódjának tekintett, nagy felbontású képet és a korábbinál jobb minőségű térhangzást nyújtó Blu-ray technológia az árak folyamatos csökkenésével egyre népszerűbbé válik nemcsak a tengerentúlon, de az öreg kontinensen is. A karácsonyi szezon közeledtével egyre több áruház kínálja akciós áron a korábban méregdrágának számító asztali Blu-ray lejátszókat: míg 2006-ban, a szabvány születésekor egy készülékért nem ritkán 1500 dollárt kértek, ma már ennek az összegnek a tizedéért is lehet ismert, neves gyártó kínálatából választani.

A lejátszók piaca ettől függetlenül a vártnál kisebb mértékben nőhet, az idei globális értékesítési volumen így várhatóan nem éri majd el az ötmilliót (nem számítva a Blu-ray lejátszásra is képes PlayStation 3-at). "Nem leszünk messze a kitűzött céloktól. Talán tíz százalékkal kevesebbel kell számolnunk, mint eredetileg gondoltuk. A Blu-ray lejátszó azon kevés árucikkek egyike, amelyek egész jó eladásokat produkálnak ebben a gazdasági helyzetben is" -- nyilatkozta a múlt héten Stan Glasgow, a Sony amerikai kirendeltségének vezetője.

Glasgow a vele készült interjúban rámutatott, hogy az asztali Blu-ray lejátszók elterjedéséhez nem csak a készülékárakat kell csökkenteniük a gyártóknak (az ismert szórakoztatóelektronikai cégek közül a Sonyn kívül egyebek mellett a Samsung, az LG, a Panasonic és a Pioneer gyárt asztali lejátszókat), hanem a stúdióknak is mérsékelniük kell a lemezek árát. "A stúdióknak is pénzt kell valamiből csinálniuk, a lemezeladások pedig komoly bevételt jelentenek nekik, szóval megértem őket. Másfelől szeretném, ha csökkennének a lemezek és a lejátszók ára, hogy felgyorsuljon a szabvány terjedése" -- fejtette ki Glasgow.

A szabvány magyarországi térhódítása egyelőre meglehetősen távolba vesző célnak tűnik. Hiába az egyik legnépszerűbb szórakoztatóelektronikai termék itthon a lapostévé, egyelőre kevesen látják csak be, hogy a jobb minőségű megjelenítő kihasználásához olyan HD-forrásokra van szükség, mint például a Blu-ray lejátszó. Bár asztali készüléket már ötvenezer forint alatt is lehet kapni Magyarországon, a lemezeket még mindig meglehetősen borsos áron adják, igaz, a karácsonyi szezonban megjelenő új kiadványok a korábbinál kedvezőbb, hétezer forintos áron kerülnek a boltokba.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

2

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.