:

Szerző: Dojcsák Dániel

2008. november 12. 13:02

Az egészségügy lehet a következő informatikai csatatér

Óriási üzlet az egészségügy az Egyesült Államokban -- állítják a szakértők, s nem is tévedhetnek olyan nagyot, hiszen az ország GDP-jének 15 százalékát költik gyógyulásra és egészségmegőrzésre minden évben. Probléma ugyanakkor, hogy a pénz markáns részét nem hatékonyan költik el. A legtöbb fejlett országban kevesebbet fordítanak erre a célra, mégis jobban teljesítenek a felmérések szerint.

[HWSW] Óriási üzlet az egészségügy az Egyesült Államokban -- állítják a szakértők, s nem is tévedhetnek olyan nagyot, hiszen az ország GDP-jének 15 százalékát költik gyógyulásra és egészségmegőrzésre minden évben. Probléma ugyanakkor, hogy a pénz markáns részét nem hatékonyan költik el. A legtöbb fejlett országban kevesebbet fordítanak erre a célra, mégis jobban teljesítenek a felmérések szerint.

Az USA-ban is pazarló az egészségügy

Ezt a pazarlást szemelték ki az elmúlt években a technológia cégek, s a saját iparágukban kidolgozott termelékenység- és hatékonyságnövelő módszereket most átdolgozzák az egészségügy igényeit szem előtt tartva. Ennek a folyamatnak egy jelentős állomása lehet, hogy a világ legnagyobb chipgyártója, az Intel is bemutatott egy orvosi megoldást, a "Health Guide" nevű platformot, amivel a távoli betegápolás válik egyszerűbbé.

A platform egyik eleme a Health Guide PHS6000 "teleorvosi" egység, melyet a hitelesített kiegészítőkkel együtt számtalan funkcióra alkalmassá lehet tenni. A vérnyomás- és a vércukorszint-mérés mellett a tüdőfunkciót és egyéb élettani változókat lehetséges folyamatosan monitorozni anélkül, hogy külön emberi segítségre lenne szüksége a páciensnek. Az eszköz a mérések adatait eltárolja, majd rendszeres időközönként megosztja őket a rendelőben lévő rendszerrel, megspórolva a felesleges orvos-beteg találkozásokat.


Hétköznapi informatika

Barátságos robotnővér

A készülék a barátságos megjelenésen túl webkamerával és érintőképernyővel is kedveskedik a főként idős felhasználóknak, akiknek nem elemük a billentyűzettel gépelés. A Microsoft hasonló megoldásával a "HealthVaulttal" viszont egyáltalán nem kompatibilis, hiszen mindkettő teljesen zárt, egymástól távoli rendszer, bármilyen átjárhatóságot vagy szabványosságot nélkülözve.

A redmondiak ezúttal is igyekeztek összekapcsolni a már meglévő szolgáltatásaikkal az újat, így a Live kereső egy speciális változata a "Live Search Health" segíti a felhasználókat a tematikus keresésben, különböző egészségügyi problémákkal kapcsolatos információk megtalálásában. Ez ugyan messze nem forradalmi lépés, mégis megkönnyíti és hatékonyabbá teszi az orvos-beteg kommunikációt, illetve egyfajta lehetőséget biztosít a betegek és az orvosok egymás közti kommunikációjára a blogok, fórumok, szaklapok összegyűjtésével.

Mellette természetesen az Intel betegfigyelő megoldásához hasonló rendszert is magában foglal a 2007 októberében bemutatott Microsoft HealthVault. Az egyes páciensek információit itt viszont nem kizárólag önmaguk vagy az orvos érheti el, hanem a hitelesített LiveID vagy OpenID beléptetés révén a szülők a gyermekeik minden orvosi adatát láthatják, vagy a felnőttek idős szüleik életét kísérhetik figyelemmel.

Informatika: élet, erő, egészség?

Az efféle eszközök terjedése minden jóslat szerint komoly lökést kap majd, amikor is egyre kevesebb pénzből kell megoldani egyre több ember ellátását, lehetőség szerint egyre magasabb színvonalon. Ez a kihívás lehet az informatikai cégek egyik kiugrási pontja a következő évtizedben, ami abból is látszik, hogy a klasszikus egészségügyi szereplők felé olyan globális óriások hajoltak, mint az Intel és a Microsoft.

Eközben hazánkban is zajlik egy evolúció, de jelenleg nem tartunk ott, hogy az egyetlen problémánk az online betegfigyelés lenne. A Pannon és a Datamed épp a mai napon mutatta be egészségügyi adatkommunikációs megoldását, mely egy hazánkban régóta létező problémát próbál meg teljesen feloldani.

"Magyarországon az orvosoknak évek óta kötelező elektronikus formában rögzíteni a beteg kezelésének bizonyos adatait. A betegek orvosszakmai adatai tehát elektronikus formában rendelkezésre állnak, földrajzilag elkülönítetten, eltérő egészségügyi informatikai rendszerekben. Ezen rendszerek jelenleg nem kompatibilisek egymással, a bennük lévő adatokat csak az adott rendszert helyben használó személyzet tudja kinyerni, többnyire kizárólag nyomtatott formában" -- olvasható a Datamed honlapján. A most debütált rendszer segítségével a háziorvosok, kórházak és a páciensek egységes rendszerbe kapcsolhatóak. Így a leletek, egyéb orvosi dokumentumok immár elektronikus úton küldhetőek tovább.

A tengerentúliak ezen a körön ugyan már túlvannak, de az ottani szaksajtó szerint az ő szintjükön is csak annyi biztos, hogy a gálánsan belépő nagycégeknek sikerül pótolni a túlzsúfolt IT-piacon elszenvedett bevételkieséseiket, azzal kapcsolatban viszont megoszlanak a vélemények, hogy a ennek révén mindenki egészségesebb lesz-e vagy csupán kevesebb pénzből is fenntartható lesz a mostani állapot.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.