Szerző: Bodnár Ádám

2008. november 13. 12:05

IDC: a dotkom-összeomláshoz képest a gazdasági válság kéjutazás lesz az IT-cégek számára

Az IDC legfrissebb előrejelzése szerint 2009-ben az informatikai költések világszerte mindössze 2,6 százalékkal nőnek a gazdasági válság hatására, szemben a korábban várt 5,9 százalékkal. A fejlett piacokon (Nyugat-Európa, Egyesült Államok, Japán) 1 százalék alatti lesz a bővülés.

[HWSW] Az IDC legfrissebb előrejelzése szerint 2009-ben az informatikai költések világszerte mindössze 2,6 százalékkal nőnek a gazdasági válság hatására, szemben a korábban várt 5,9 százalékkal. A fejlett piacokon (Nyugat-Európa, Egyesült Államok, Japán) 1 százalék alatti lesz a bővülés.

"Noha a gazdasági előrejelzések pár nap alatt az enyhe növekedésből drámai csökkenésbe mentek át, a jó hír az, hogy az informatika minden eddiginél jobb helyzetben van, hogy ellenálljon a lassuló gazdaság lehúzó erejének" -- mondta John Gantz, az IDC vezető elemzője. "A technológia már mélyen beleépült az üzleti kritikus tevékenységekbe és továbbra is létfontosságú eleme a hatékonyság és a termelékenység növelésének. Az IDC ezért 2009-ben is az IT-költések növekedésére számít, noha az üzeme lassabb lesz mint eddig."

Ugyanakkor -- derül ki az előrejelzésből -- az IT-vállalatok számára az elkövetkező év még mindig kéjutazásnak ígérkezik a 2001-et követő időszakkal összehasonlítva. A cégek a dotkom-robbanás és az Y2K-probléma idején világszerte rengeteget költöttek informatikára, így amikor eljött a 2001. szeptember 11-ét követő összeomlás, megengedhették maguknak, hogy elhalasszák a beruházásokat -- magyarázta Stephen Minton, az IDC alelnöke. "Most azonban nagy a nyomás rajtuk, hogy informatikába fektessenek annak érdekében, hogy megőrizzék a versenyképességüket."

[+] A pénzügyi krízisben a bátor IT-vezetőké a szerencse

A válság IT-piaci hatásai mindemellett hosszan tartanak és mélyrehatóak lesznek, az IDC 2012-re is csak 6 százalékos növekedést vár világszinten. A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy az IDC legrosszabb esetben a világszintű GDP mindössze 0,3 százalékos bővülésével számol 2009-re, ami a II. világháború óta eltelt időszakban az eddigi legalacsonyabb. Ebben az esetben az Egyesült Államokban, Nyugat-Európában és Japánban már az informaikai piacok is csökkenni fognak -- figyelmeztet az elemzőcég. A gazdasági krízis a következő négy év alatt összesen mintegy 300 milliárd dollárral rövidíti meg a piaci szereplőket.

Az elemzőcég szerint az olyan fejlődő piacokon, mint Közép- és Kelet-Európa, a Közel-Kelet, Afrika és Dél-Amerika, az informatikai piacok továbbra is egészségesen nőnek majd, de a bővülés itt is el fog maradni a korábban várt kétszámjegyű százalékos ütemtől. A szoftverek és a szolgáltatások lesznek a legjobb piaci helyzetben a válság idején, a hardverpiacon egyedül az adattároló eszközöknél vár növekedést az IDC, minden más területen csökkenést jósol.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról