:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. november 13. 09:04

Utolérte a gazdasági válság az Intelt is

Meredeken csökkent az Intel részvényárfolyama, miután a vállalat látványosan megvágta negyedik negyedéves bevételi tervét, az év utolsó három hónapjára 8,7 és 9,3 milliárd dollár közötti forgalmat vár a cég.

[HWSW] Meredeken csökkent az Intel részvényárfolyama, miután a vállalat látványosan megvágta negyedik negyedéves bevételi tervét, az év utolsó három hónapjára 8,7 és 9,3 milliárd dollár közötti forgalmat vár a cég.

A világ első számú félvezetőgyártójának bejelentése jól érzékelteti a gazdasági válság mélységét: a karácsonyi bevásárlási szezont is magában foglaló negyedik negyedév toronymagasan a legerősebb az elektronikai iparban, az eladások ilyenkor érnek a csúcsra. Most azonban úgy tűnik, még a harmadik negyedéves szintet sem fogja elérni az Intel forgalma. Tavaly a negyedik negyedéves forgalom majdnem 6 százalékkal múlta felül a harmadik negyedévest, idén ezzel szemben 3 százalékos visszaesésre számít a vállalat.

Októberben még 10,1 és 10,9 milliárd dollár közötti bevételt jósolt az Intel -- a tavalyi év végén 10,7 milliárd dollárt hozott össze a cég. A társaság a bruttó eredményhányad visszaesésére is figyelmeztetett, 59 helyett már csak 55 százalékos valószínűsít a vezetés.

Minden földrajzi régióban és minden termékszegmensben drámaian csökkent a kereslet az Intel termékei iránt, ahogy a pénzügyi krízist követő gazdasági válság hullámai elérték a vállalatokat és a fogyasztókat is. A PC-gyártók igyekeznek megszabadulni a raktárkészleteiktől, miközben a rendeléseiket sorra módosítják vagy mondják le. Az Intel szóvivője a Wall Street Journalnak elmondta, a vállalat azonnali létszámstopot rendelt el és költségcsökkentésbe kezdett, azonban elbocsátásokat nem tervez -- állította a szóvivő.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.