Szerző: Bányai György

2008. január 21. 12:36

Jelenleg a MacBook Air a legzöldebb noteszgép: a Greenpeace tapsol

A Greenpeace a közelmúltban tett közzé egy listát, amelyen környezetvédelmi szempontból osztályozza a gyártókat. Az Apple a vöröstől tisztazöldig tartó ábrán még nem érte el a narancssárga színt, de ezen változtat a MacBook Air természetvédelmet szem előtt tartó gyártásechnológiája.

[HWSW] A Greenpeace a közelmúltban tett közzé egy listát, amelyen környezetvédelmi szempontból osztályozza a gyártókat. Az Apple a vöröstől tisztazöldig tartó ábrán még nem érte el a narancssárga színt, de ezen változtat a MacBook Air természetvédelmet szem előtt tartó gyártásechnológiája.

A Greenpeace tapsol örömében: az Apple bejelentette, hogy 2008. végére kivonja a gyártósorokról a mérgező kemikáliákat: a termékek előállítása során nem alkalmaznak majd PVC-t. További környezetvédelmi előrelépés, hogy szakítanak a brómalapú tűzgátló anyagok használatával is. A MacBook Air ugyan még nem mentes a fentiektől, de a legkevesebbet ezekből ez a modell tartalmaz a kínálatból. Környezetvédelmi szempontból örvendetes, hogy az ultravékony noteszgép alaplapja arzén-, valamint higanymentes gyártástecnológiával készül és a forrasztási pontok mentesek az óromtól.

A Greenpeace által végzett felmérés a szórakoztató-elektronikai cikkek, illetve a számítástechnikai termékek előállítóit osztályozta környezetvédelmi szempontból. A felmérés 2007 végén hatodik alkalommal készült el és a gyártókat aszerint rangsorolta, hogy a gyártási folyamat maga, illetve az ezek során kibocsátott károsanyag, az alapanyagok milyen mértékben szennyezik a környezetünket. A jók közé a kevésbé környezetszennyező módon előállítani képes cégek kerülhettek, de a besorolás a gyártástechnológián kívül függött még a vállalati szemlélettől is.

MacBook Air

A Greenpeace 2007. novemberében közzétett listáján a Samsung és Sony Ericsson vezet, de a jól teljesítők közé sorolható az első kettőtől alig lemaradó Lenovo és a Dell, valamint a Toshiba is, amelynél az LG Electronics-hez, valamint az FSC-hez hasonlóan még épp narancssárga a képmező. A Nokia és a HP a középmezőny képviselői, a gyengén teljesítők sorát az Apple nyitja, őt követi az Acer, a Panasonic és a Motorola. A legrosszabbak között a Nintendón és a Microsofton kívül még a Philips és a Sharp áll.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról