:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. január 29. 15:37

Rekordnegyedév az EMC-nél, de a vártnál rosszabb prognózist büntette a tőzsde

Eddigi történetének legerősebb negyedévét zárt az adattárolási és -mentési, valamint dokumentumkezelési megoldásairól ismert EMC. A cég bevétele és nyeresége is látványosan növekedett a tavalyi év utolsó három hónapjában, de a 2008-as előrejelzés a várakozások alatt maradt, a részvények még a tőzsde nyitása előtt több mint 9 százalékot vesztettek az értékükből.

[HWSW] Eddigi történetének legerősebb negyedévét zárt az adattárolási és -mentési, valamint dokumentumkezelési megoldásairól ismert EMC. A cég bevétele és nyeresége is látványosan növekedett a tavalyi év utolsó három hónapjában, de a 2008-as előrejelzés a várakozások alatt maradt, a részvények még a tőzsde nyitása előtt több mint 9 százalékot vesztettek az értékükből.

A negyedik negyedévben az EMC 3,83 milliárd dolláros rekordbevételt könyvelt el, ami 19 százalékos növekedést jelent éves szinten. A cég nettó profitja 525,7 millió dollárt tett ki, ez 2006 azonos időszakával összevetve 35 százalékos bővülést jelent, ahogy a vállalat minden szegmensben és termékcsoportban erősen teljesített. A részvényegységre jutó 24 centes profit 2 centtel felülmúlta az elemzők várakozásait, ahogy a forgalom is meghaladta a Wall Streeten dolgozó szakértők 3,66 milliárdos prognózisát.

Az összbevétel 44 százalékát adó hardverértékesítés 15 százalékkal több bevételt termelt 2007 negyedik negyedévében mint egy évvel korábban, mind a Symmetrix, mind a Celerra, mind pedig a CLARiiON tárolók jól fogytak. A szoftverlicenc-eladások 20 százalékkal erősödtek, főképp az RSA teljesítményének köszönhetően, és a teljes forgalom 40 százalékát adták, míg a fennmaradó 26 százalékos rész szolgáltatásokból folyt be. A szolgáltatásokból származó bevétel 16 százalékkal bővült éves szinten. Joe Tucci elnök-vezérigazgató elégedetten nyilatkozott az eredményekkel kapcsolatban, elmondása szerint a vállalat teljesítménye minden tekintetben felülmúlta a célkitűzéseket.

A 2008-ra várt 13 százalékos növekedés és 15 milliárdos forgalmi előrejelzés felülmúlta az elemzők 14,7 milliárdos prognózisát, azonban a részvényegységre jutó 78 centes profit elmaradt a szakértők által várt 82 centtől -- az EMC papírja még a tőzsde nyitása előtt mélyrepülésbe kezdtek és jelenleg 9 százalékkal érnek kevesebbet a tegnapi záróárnál. A most lezárt évet 19 százalékos növekedés után 13,23 milliárdos forgalommal zárt az EMC, az egy részvényegységre jutó eredmény 77 cent volt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.