:

Szerző: Bizó Dániel

2008. január 3. 14:13

Kivonul az alaplapi chipsetek piacáról a VIA?

[Digitimes/HWSW] Lassan kivonul a kereskedelmi chipsetek tervezéséből a VIA Technologies állítja belsős forrásokra hivatkozvaa kínai Apply Daily. A lap értesülései szerint a chipsetes részleget egyesítik a processzordivízióval, és a jövőben a saját platformok kiszolgálására koncentrál majd, miközben a harmadik fél számára kínált chipsetek forgalmazásával fokozatosan felhagy a jövőben.

[Digitimes/HWSW] Lassan kivonul a kereskedelmi chipsetek tervezéséből a VIA Technologies állítja belsős forrásokra hivatkozvaa kínai Apply Daily. A lap értesülései szerint a chipsetes részleget egyesítik a processzordivízióval, és a jövőben a saját platformok kiszolgálására koncentrál majd, miközben a harmadik fél számára kínált chipsetek forgalmazásával fokozatosan felhagy a jövőben.

Szertefoszlott álmok

A VIA Technologies az ezredfordulóra meghatározó szereplővé nőtte ki magát a chipsetek piacán. A tajvani cég 2000 és 2001-ben a világszerte leszállított PC-lapkakészletek nagyjából harmadát jegyezte, miután az AMD Athlonok teret nyertek az Intel Pentium III és Pentium 4 kárára, valamint az Intel komoly problémákkal küzdött saját chipsetjeivel is a Rambus memóriatechnológiájának alkalmazása következtében. A tajvani cég rendkívüli ambíciókkal rendelkezett, és jelentős szereplővé akarta kinőni magát az x86-os processzorpiacon is, több milliárd dolláros globális nagyvállalattá válva.

Az azóta eltelt évek folyamán azonban a VIA piaci pozíciói lassan de biztosan megkoptak. A Pentium 4 és a hozzá tartozó chipsetek felfuttatását követően az Intel erőre kapott, visszaszorítva az AMD-t, és a piacon kívül jogi úton szabadalmi úton is támadta a VIA-t, miközben az NVIDIA és ATI felől is növekvő nyomás támadt. Az Intel 2003-ban a Centrinóval megkezdte a platformosítást, vagyis a processzorok, chipsetek és más lapkák egybecsomagolását, amit erőteljes marketing kommunikációval támogatott meg.

A VIA számára az AMD a K8 családdal megismételt előretörése és az Intel 2004-2005-ben jelentkező chipsethiánya újabb átmeneti lökéseket adott, 2006-ban az AMD-ATI összeolvadás azonban egyértelműen jelezte, hogy a domináns processzorgyártók platformosítása rohamos sebességgel zárja be a piaci lehetőségeket az ezt követő időszakban, miközben erőteljes versenyt támaszt a lendületesen feltörekvő, komoly mérnöki erőforrásokat felvonultatni képes NVIDIA, mely az AMD-processzorokhoz szállított lapkakészletek terén tett szert fölényre.

Már az AMD-ATI ügylet materializálódása előtt, 2006 végére a VIA részesedése már 15 százalék alá süllyedt. A helyzetet súlyosbította, hogy az Intel és az NVIDIA ennek hatására a korábbinál közelebbi viszonyt építettek ki, melynek részét képezi egy tavaly megköttetett keresztlicenc megállapodás is. Az NVIDIA ezzel gyakorlatilag az Intel "hivatalos" másodforrásává vált chipsetek terén, miközben a VIA-nak jogdíjat kell fizetnie, ha az Intel Pentium 4-gyel bevezetett buszrendszerét támogató északi hidat értékesít, ráadásul ez a megállapodás idén áprilisban lejár.

Kétséges jövő

Ezek hatására a VIA chipsetekből származó forgalma néhány átmeneti kilengéstől eltekintve tavaly mélyrepülésbe kezdett, az IDC adatai szerint 2007 közepén már csak a piac 12 százalékát tudhatta magáénak, azt is az alsókategóriás, vékony profitrátával bíró termékekkel -- mely szegmens funkcionalitásának többsége néhány éven belül integrációra kerülhet a processzorokra, ahogyan az északi híddal az AMD oldalán már megtörtént, az Intelnél pedig idén év végén fog a Nehalem megjelenésével. A milliárdos álmokkal szemben 2007 második felében mindössze 193,31 millió dollár árbevételt realizált a cég, ami 25 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál, és a veszteség mértéke is növekedni látszik.

Az AMD decemberi elemzői konferenciáján bemutatott terméktervek alapján idén az összes PC-szegmensben, asztali és mobil gépek terén egyaránt bevezeti saját chipsetjeire épülő platformjait. Ilyen körülmények között a VIA a hírek szerint úgy döntött, feladja az egyre nehezebb helyzetbe kerülő kereskedelmi chipset piacot, és saját platformjára koncentrál. A vállalat várhatóan továbbra is forgalmazza termékeit, míg számottevő kereslet mutatkozik rájuk, állítja a kínai lap.

Kétséges azonban, hogy tud-e magának nyereséges rést ütni a VIA a piacon. Az évtizedes erőfeszítés és számos innovatív mini-PC platform kifejlesztése ellenére a VIA az x86-os processzorpiac kevesebb mint 0,5 százalékát tudhatta magáénak a Mercury Research adatai alapján az idei harmadik negyedév során, miközben az iSuppli szerint a teljes processzorpiac értékének mintegy 0,3 százalékát kaparintotta csak meg a cég. VIA processzorok főként ultrakompakt vagy ultraolcsó gépekben találhatóak.

A VIA jelenlegi legfejlettebb terméke az Esther kódnévre hallgató C7 család, mely 90 nanométeres eljáráson az IBM gyárában készül, miközben a riválisok már a 65 nanométeres technológiát is kezdik maguk mögött hagyni. A teljesítményben és energiahatékonyságban versenyképes x86-os processzorok tervezéséhez szükséges hatalmas mérnöki és pénzügyi erőforrások láthatóan nem állnak a cég rendelkezésére, így a cég várhatóan továbbra is különféle piaci réseket igyekszik magának keresni vagy építeni. A vállalat többek között jelen van a kommunikációs és beágyazott videochipek terén is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 05:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.