:

Szerző: Ady Krisztián

2008. január 4. 12:15

Három részre szakadt január elsejével az Asustek

Az előzetes terveknek megfelelően új cégeknél kezdtek 2008 január elesjével a tajvani Asustek dolgozói, a vállalat ugyanis a tavaly júliusban bejelentetteknek megfelelően három részre szakadt az év első napján. Minden alaplappal, PC-kkel és alkatrészekkel kapcsolatos gyártás a Pegatron, a házak és egyéb, nem PC-khez kapcsolódó szerződéses gyártás az Unihan, a noteszgépek pedig a jól bevált ASUS nevű részlegek alá kerülnek.

[HWSW] Az előzetes terveknek megfelelően új cégeknél kezdtek 2008 január elesjével a tajvani Asustek dolgozói, a vállalat ugyanis a tavaly júliusban bejelentetteknek megfelelően három részre szakadt az év első napján. Minden alaplappal, PC-kkel és alkatrészekkel kapcsolatos gyártás a Pegatron, a házak és egyéb, nem PC-khez kapcsolódó szerződéses gyártás az Unihan, a noteszgépek pedig a jól bevált ASUS nevű részlegek alá kerülnek.

A Pegatron és Unihan nevű részlegek ugyanakkor továbbra is használják majd az ASUS nevet, így a végfelhasználók az Asustek szétszakításából semmit sem fognak érezni. A szerződéses gyártás leválasztásával a saját márkás területtel feszülő érdekellentétet is fel kívánja oldani a cég -- a vállalat ügyfelei, mint a Dell, vagy az Apple nem nézték jó szemmel, hogy ők pénzeljék a növekvő konkurenciát jelentő ASUS márka építkezését.

Az átszervezések kiterjednek a jelenlegi leányvállalatokra is (pl. ASRock), melyek szintén valamelyik szerződéses gyártó egységhez kerülnek. A három új cég kezdetben kizárólagos Asustek tulajdonban marad, a korábbi tervek szerint azonban hosszabb távon a tőzsdei bevezetés a cél. Az Asustek tavaly mintegy 17,1 milliárd dolláros konszolidált árbevételt ért el, amiből több mint 11 milliárdot képezhetett a szerződéses gyártás.

A tajvani cég a világ legnagyobbjai közé tartozik az elektronikai gyártás iparágában, és a legnagyobbnak számít az eredeti design gyártók között (ODM, original design manufacturer), megelőzve a korábban vezető Quantát, mely a világ legnagyobb notebookgyártója. A vállalat növekedése 2006-ban meghaladta az 50 százalékot, és 2007-es üzleti évben is 33-42 százalék közötti bővülést vár. Ebből a jövőbeni Pegatron 9,1-10,7 milliárd, az Unihan pedig 4,6-6,1 milliárd dollárt tehet ki. Az Asustek piaci értéke (tükrözve tevékenységi területének papírvékony nyereségességét) 4,3 milliárd dollár közé tehető.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.