Szerző: Bizó Dániel

2008. január 31. 13:56

Nyereséges PlayStation részleggel okozott meglepetést a Sony

Rekordméretű profitról számolt be a Sony, miután a PlayStationért felelős játékrészleg váratlanul erősen teljesített, valamint a vállalat pénzügyi tevékenységének tőzsdei bevezetésén jelentős nyereséget realizált. A japán elektronikai és médiamogul megreformálása a várakozásoknál is jobban halad, ugyanakkor a dollár és az amerikai gazdaság gyengélkedése, valamint a jen várható erősödése rányomja bélyegét a pénzügyi mutatókra.

[HWSW] Rekordméretű profitról számolt be a Sony, miután a PlayStationért felelős játékrészleg váratlanul erősen teljesített, valamint a vállalat pénzügyi tevékenységének tőzsdei bevezetésén jelentős nyereséget realizált. A japán elektronikai és médiamogul megreformálása a várakozásoknál is jobban halad, ugyanakkor a dollár és az amerikai gazdaság gyengélkedése, valamint a jen várható erősödése rányomja bélyegét a pénzügyi mutatókra.

Árprés a konzumelektronikában

A világ egyik vezető elektronikai és médiavállalataként a Sony 2859 milliárd jen, vagyis 26,8 milliárd dollárnak megfelelő forgalmat bonyolított a naptári negyedik negyedév során, mely a harmadik pénzügyi negyedévvel esik egybe. Az árbevétel 9,6 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit, miközben az üzemi eredmény 5,8 százalékkal 1,77 milliárd dollárra duzzadt.

Az adózott eredményt a Sony Financial Holdings októberi tőzsdére bocsátásán realizált 711 millió dollárnak megfelelő profit, valamint a Sony Ericsson és Sony BMG nyeresége után járó tőkejövedelem húzta meg 25 százalékkal, elérve az 1,88 milliárd dollárt. A pénzügyi év első kilenc hónapjában a Sony nyeresége 75 százalékkal 3,19 milliárd dollárra ugrott, ennek ellenére előrejelzése az év egészére mindössze 3 százalékkal magasabb a tavalyinál, nullszaldós első negyedévet feltételezve. Ezt a gyenge amerikai valuta és gazdaság, valamint a jen várható erősödése magyarázza.

Az elektronikai részleg, mely a Sony forgalmának közel háromnegyedét generálja, 10 százalékkal növekvő bevétel mellett 7 százalékkal csökkenő üzemi nyereségről számolt be, amit a költségcsökkentés üteménél gyorsabban olvadó árak magyaráznak legfőképpen, de növekedett a részleg működési költsége is, kioltva ezzel a kedvező árfolyamhatásokat. A BRAVIA LCD-tévék és VAIO PC-k növekvő forgalmat bonyolítottak, ahogyan a Cyber-shot fényképezőgépek értékesítése is jól alakult a cég szerint. A Sony 10 millió BRAVIA-t, 22 millió Cyber-shotot és 7,5 millió Handycamet és 5,2 millió VAIO-t tervez eladni a márciussal záródó pénzügyi év egészében.

Heavenly Sword, PS3 - egy nem túl sikeres húzócímNyereséges a PlayStation üzlet

Meglepően jó mutatókról számolt be a Sony Computer Entertainment, a PlayStationért felelős üzletág. A játékrészleg az egy évvel korábbi, valamint az előző negyedévi súlyos veszteségeket követően 31 százalékos forgalomnövekedés mellett nyereséget tudott kovácsolni, mégpedig 120,8 millió dollárt. Aktuális árfolyamon számolva a háromhavi javulás több mint 1 milliárd dollárt tett ki, éves szinten pedig közel 630 millió dollárt. A Sony magyarázata szerint ezt a PlayStation 3 előállítási költségének drasztikus leszorításával érték el, így a PS3 forgalmazásán keletkezett veszteség jelentősen csökkkent. A PS3 fő komponensei, mint a Cell és RSX processzorok, DRAM-chipek és a Blu-ray meghajtó jelentős költsgécsökkentéseken mentek keresztül az év során, miközben a PS2-kompatibilitást biztosító hardver is kikerült a gépből.

A játékpiacon kritikus jelentőségű negyedik negyedévben a Sonynak 4,9 millió PS3-at sikerült leszállítania az üzletekbe, a Microsoft rivális konzoljánál 600 ezerrel többet, és 26 millió játékot értékesített hozzá. Ezzel a rajt óta 10,5 millió PS3 gépet szállított le a Sony, míg az egy évvel korábban piacra került Xbox 360 konzolból 17,7 millió került a boltokba tavaly év végéig, vagyis a redmondiak előnye továbbra is tetemes a független játékfejlesztőkért és méretgazdaságosságért vívott harcban. A Sony bár erős negyedik negyedévet zárt, a korábbi túlkészletezések miatt az éves 11 milliós célkitűzéséből eddig 6,92 millió valósult meg, így március végi célszámát 9,5 millióra kellett mérsékelni, mely azonban így is agresszív egy szezonálisan gyenge első negyedévvel.

A PS2-ből származó bevétel és nyereség egyaránt csökkent, ugyanakkor a PlayStation Portable (PSP) forgalmazásából befolyt nyereség nőtt, ahogyan megugrottak a hardvereladások. A nyolcadik születésnapjához közeledő PS2-ből még így is 5,4 millió fogyott a negyedév során, 60,9 millió szoftver mellett. A rendszeres játékosokat megcélzó HD-konzolok, valamint az alkalmai játékosoknak szóló Wii együttes hatására a platform forgalma azonban meredeken zuhan. A könnyített és vékonyabb PSP jól fogy, ugyanakkor a növekvő eladások és felhasználói bázis ellenére a gyenge játékfelhozatalt jelzi a csökkenő szoftverértékesítés.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról